Torb al Pirineu (Josep Martínez)
Torb al Pirineu (Josep Martínez)

Detecten un descens significatiu de la precipitació anual al vessant sud del Pirineu

Alguns episodis anticiclònics al Pirineu són quatre vegades més freqüents ara que fa 50 anys

Alberto AlcántaraActualitzat

Un estudi sobre la pluviometria del Pirineu en el període 1961-2010 ha detectat que els episodis d'anticicló són cada cop més freqüents, mentre que els episodis de precipitació abundant a la serralada ho són cada vegada menys. Els resultats han estat publicats a la revista Atmospheric Research.

La investigació ha estat liderada pel Grup de Climatologia del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona i pel Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA). Aquest gràfic mostra l'abast geogràfic i el nombre de pluviòmetres que s'han fet servir.

 

L'anticicló, cada cop més freqüent

Marc Lemus, investigador del Grup de Climatologia coordinat pel catedràtic Javier Martín Vide i pel doctor Joan Albert López Bustins, ens ha resumit les conclusions de l'estudi:

"S'ha detectat un increment estadísticament significatiu en la freqüència diària d'episodis anticiclònics i un descens estadísticament significatiu d'episodis de baixes pressions o que deixen molta precipitació a l'àrea pirinenca."

Per quantificar-ho de manera més específica, Lemus explica que:

"Algunes situacions anticiclòniques es produeixen quatre vegades més en l'actualitat que fa 50 anys. En canvi, això no passa amb cap situació de baixes pressions o inestabilitat al Pirineu."

A més a més, "alguns dels patrons sinòptics que donen molta precipitació a l'àrea pirinenca s'han reduït de forma estadísticament significativa". Aquestes configuracions que porten episodis plujosos es donen amb una freqüència una mica inferior a la meitat que fa 50 anys.

Menys pluja anual al vessant sud

Aquestes dinàmiques tenen conseqüències pel que fa al règim de precipitacions, però no a tot arreu és igual. Segons Lemus:

"Hem pogut constatar un descens estadísticament significatiu de la precipitació anual al vessant sud del Pirineu, principalment al Prepirineu."

L'àrea de l'estudi es divideix en vuit regions pirinenques representades en aquest mapa:

En dues d'elles, la Regió 4 i la Regió 5, és on es dona aquesta tendència decreixent de la precipitació. L'estudi indica que perden al voltant de 37 mil·límetres de pluja cada 10 anys. A la resta de regions, es detecten increments o disminucions de pluja, però amb unes quantitats que no són estadísticament significatives.

Podeu consultar el contingut complet de l'article en aquest enllaç.

 

 

 

Anar al contingut