Un llimac agressiu a les nostres costes
Una bavosa de mar agressiva amb les nostres costes
Sant Feliu de Guíxols

Detecten a la Costa Brava una bavosa sud-africana molt depredadora amb el fons marí

Els biòlegs diuen que menja invertebrats com esponges o plomalls de mar i que pot desequilibrar l'estabilitat de l'ecosistema

RedaccióActualitzat

Alerta per la detecció, per primer cop a Catalunya, d'una bavosa de mar, originària de Sud-àfrica, que és molt depredadora amb el fons marí. S'ha localitzat a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. El biòleg de la Fundació Mar Xavier Salvador afirma que aquesta bavosa, que té el nom científic de "Godiva quadricolor", ja ha matat totes les nacres, un mol·lusc molt característic de la Mediterrània, que hi havia en aquest punt de la Costa Brava: "A Sant Feliu, per exemple, del més d'un centenar que teníem localitzades, només n'hem trobat entre tres i quatre de vives."

La "Godiva quadricolor", que destaca pels seus colors vius, és relativament petita -uns set centímetres- però és molt voraç i es menja nombroses espècies. Xavier Salvador subratlla l'impacte negatiu que causa: "Menja de tot, qualsevol cosa que vegi en el fons. S'alimenta de microorganismes o invertebrats com esponges o plomalls de mar. És una espècie que pot desequilibrar l'estabilitat de l'ecosistema."

Fins ara se n'havien localitzat a l'estret de Gibraltar o a l'estany de Thau, al Llenguadoc-Rosselló. Els biòlegs creuen que ha arribat aquí pels corrents marins o dins d'algun vaixell. Normalment apareix quan arriba el bon temps i la temperatura de l'aigua supera els 14 graus. Durant l'hivern, els ous es mantenen latents.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut