Desenes d'evacuats davant del risc de despreniment d'un fragment de glacera al massís del Mont Blanc

Alberto AlcántaraActualitzat

Més d'una setantena de persones han estat evacuades de Courmayeur, Val Ferret, a la Vall d'Aosta d'Itàlia. La zona està en alerta pel risc de despreniment d'un gran tros de la glacera de Planpincieux, que penja del vessant sud del massís del Mont Blanc, als Alps.


L'alcalde de Courmayeur adverteix que "es tracta d'una situació nova en comparació amb els episodis anteriors". Segons el Servei de gestió de riscos naturals de la Vall d'Aosta, uns 500.000 metres cúbics de la glacera s'han separat de la glacera principal, un fet que ha anat de la mà de l'augment de la temperatura dels últims dies.

La glacera de Planpincieux, al Mont Blanc (AFP)

Per fer-nos-en una idea, el volum de gel que s'ha trencat equival a les dimensions de la catedral de Milà. El risc d'allau és màxim, i més tenint en compte que les previsions indiquen més calor per als pròxims dies.

A tall d'exemple, aquest és el mapa d'anomalia de la temperatura prevista per a diumenge a les 12 UTC, on es veu l'impacte de l'onada de calor que començarà a notar-se avui a Catalunya.

Anomalia tèrmica prevista per a diumenge a les 12 UTC (Tropicaltidbits)

El fragment de gel de la glacera està situat a una altitud d'entre 2.600 i 2.800 metres. Els tècnics temen que l'aigua que circula per sota del gel en faciliti el lliscament.

La glacera de Planpincieux, al Mont Blanc (AFP)

Les autoritats fan un seguiment del moviment de les glaceres de la zona mitjançant la vigilància fotogràfica i radar. La tardor passada, un altre tram de gel de la glacera de Planpincieux va amenaçar de trencar-se. Des de llavors, s'ha augmentat la vigilància en aquesta zona.

Amb tot, les mesures de prevenció amb aixecat crítiques entre els residents i els professionals del turisme de Courmayeur, preocupats per l'impacte que tindran en la seva activitat.

Amb un context d'escalfament global que no té aturador, el futur de les glaceres està greument amenaçat. Un exemple concret és La Mer de Glace.
 

Un estudi realitzat l'any passat per científics suïssos va trobar que les glaceres alpines podrien reduir-se entre el 65 i el 90 per cent aquest segle. Tot dependrà de com i quant frenem les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
 

 



 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut