Descobreixen un exoplaneta gegant i acabat de néixer, el més pròxim a la Terra
Representació artística d'un exoplaneta i la seva estrella (Pixabay)

Descobreixen un exoplaneta gegant i acabat de néixer, el més pròxim a la Terra

La majoria dels planetes descoberts són "vells", però aquest ajudarà els astrònoms a estudiar el procés de formació de gegants gasosos

RedaccióActualitzat

Té un nom difícil de recordar, 2MASS 1155-7919 b, i és "només" a 330 anys llum de la Terra.

És un exoplaneta, un planeta d'un altre sistema solar. És l'últim que s'ha descobert i també el més pròxim a nosaltres.

A més, té una altra característica que el fa únic: és "molt jove", contràriament a la majoria de planetes descoberts, que els astrònoms qualifiquen de "vells".

Ho explica Annie Dickson-Vandervelde, cap de l'estudi i estudiant de doctorat en ciències astrofísiques i tecnologia a l'Institut de Tecnologia de Rochester, a l'estat de Nova York dels Estats Units:

"Tot i que s'han descobert molts altres planetes a través de la missió Kepler i d'altres com aquesta, gairebé tots són planetes "vells"."

"L'objecte tènue i fred que hem trobat és molt jove i només deu vegades la massa de Júpiter, cosa que vol dir que probablement estem veient un planeta infant, potser encara en plena formació."


2MASS 1155-7919 b està situat a Epsilon Chamaleontis, un grup jove d'estrelles visible a prop de la constel·lació del Camaleó, en cel de l'hemisferi sud.

Orbita una estrella de cinc milions d'anys, és a dir, milers de vegades més jove que el nostre sol.

 

La constel·lació del Camaleó (Wikimedia Commons)


Una altre aspecte excepcional de l'exoplaneta acabat de descobrir és la seva distància respecte del seu sol: hi orbita unes 600 vegades més lluny que la Terra del nostre sol.

Futures observacions permetran als astrònoms, segurament, saber com el planeta ha acabat a tanta distància de la seva estrella.

La sola descoberta, però, segur que els ajudarà a estudiar el procés de formació de gegants gasosos.

 

L'observatori solar Gaia, de l'Agència Espacial Europea (ESA)


Els científics de l'Institut de Tecnologia de Rochester l'han descobert a partir de les dades recollides per l'observatori espacial Gaia de l'Agència Espacial Europea (ESA), llançat a l'espai el desembre de 2013 per elaborar un catàleg astronòmic en 3D que serà el més acurat que s'hagi fet mai.

La descoberta s'ha publicat a les "Research Notes" de l'Associació Astronòmica dels Estats Units.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut