Descobreix la contaminació d'NO2 hora a hora i carrer a carrer de Barcelona

Observa els carrers més contaminats de diòxid de nitrogen i les hores punta de més concentració

Néstor GómezActualitzat

Les dades que ofereixen els satèl·lits donen per a molt i aquí en teniu un bon exemple. L'empresa Lobelia, amb seu a Barcelona, mostra una radiografia hora a hora i carrer a carrer de la contaminació de diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona, un contaminant associat a la combustió dels vehicles.

Us convido a moure-us dins el mapa i a localitzar el punt d'on voleu saber la concentració d'NO2. Després, escull la data, d'ara o dels darrers dies, i descobriràs quan hi ha els pics de contaminació i durant quantes hores se supera el límit de concentració d'NO2, establert per l'Organització Mundial de la Salut en 40 µg/m³ de mitjana anual. Aquest valor, en alguns punts de la ciutat i en hora punta, supera els 200 µg/m³.

Troba els nivells d'NO2 a Barcelona a temps real i dels darrers dies. També pots saber el nivells d'NO2 que trobaràs al llarg del recorregut que vulguis fer a peu o en bicicleta.

Fonts d'emissions d'NO2:

  • Combustió de carburants: gas natural, líquids i sòlids
  • Centrals tèrmiques
  • Incineradores
  • Cimenteres
  • Fàbriques de vidre
  • Refineries

Una de les coses que podreu observar és que el pic d'NO2 es produeix a les zones de més trànsit de vehicles en hores punta. El mapa s'il·lumina molt, fruit de la gran concentració d'NO2, en els nusos i els principals eixos de la ciutat. Els vehicles dièsel són la gran taca negra. Tal com descriu en el programa "Latituds" Xavier Querol, investigador del CSIC, en "La mort invisible de la contaminació, 'l'aire que respirem'":

"De tot l'NO2 de la ciutat, el 75% prové dels vehicles dièsel. A partir del 2016, tot i l'aplicació dels nou filtres i de fer caure la xifra, un dièsel nou contamina com 10 vehicles de benzina. I sí, emet un 25% menys de CO2."

 

Anar al contingut