Recreació del descens del nivell del Mediterrani fa 5-6 milions d'anys (Roger Pibernat, Daniel García-Castellanos / CSIC)
Recreació del descens del nivell del Mediterrani fa 5-6 milions d'anys (Roger Pibernat, Daniel García-Castellanos / CSIC)

Descobert un arxipèlag volcànic submergit al mar d'Alborán

Alberto AlcántaraActualitzat

Un equip de científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha descobert un arxipèlag volcànic submergit al mar d'Alborán. L'arxipèlag fer de pont terrestre per a l'intercanvi d'espècies entre Europa i Àfrica fa uns deu milions d'anys.

El grup d'illes es va formar per l'activitat volcànica i va emergir entre el cap de Gata i el cap de les Tres Forques, a la costa nord africana. Segons els científics, l'activitat ígnia va continuar fins fa uns 6 milions d'anys.

Un cop va cessar, el refredament de l'escorça va produir l'enfonsament progressiu de l'arxipèlag. Segons els autors, grans illes van perdurar en el mar d'Alborán fins al plistocè inferior, fa 1,8 milions d'anys.

Aquest pont natural entre Àfrica i la costa ibèrica va ser molt important per a la riquesa biològica del Mediterrani Occidental, ja que va fer possible l'intercanvi de fauna terrestre i aquàtica-terrestre entre els dos continents: hi haurien passat, per exemple, hipopòtams, camells i conills.

Però el creixement progressiu de l'arxipèlag va tenir un altre efecte, ja que va crear una barrera entre l'Atlàntic i el Mediterrani: un obstacle que va restringir l'intercanvi d'aigua i va desencadenar el que es coneix com a "crisi de salinitat del Mediterrani".

El treball està signat per Guillermo Booth-Rea, investigador de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT-CSIC-UDG); César R. Ranero, científic ICREA a l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC a Barcelona, i Ingo Grevemeye, del centre GEOMAR de Kiel (Alemanya). Els resultats de l'estudi s'han publicat a la revista Scientific Reports.

Anar al contingut