Desapareix l'illa del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai després de l'enorme erupció

L'illa, tal com era actualment, només ha tingut 8 anys de vida

Néstor GómezActualitzat

Ja arriben les primeres imatges de les conseqüències de l'erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de divendres passat. L'illa on hi havia el volcà ha desaparegut, la colossal erupció l'ha destruït i només n'emergeixen petits reductes.

L'arxipèlag de Tonga ha quedat cobert de cendra. Així s'ha pogut constatar en els primers vols de reconeixement sobre les illes. Tonga està format per 169 illes, amb un total de 105.000 habitants, amb un terra carregat de cendra i un mar afectat per l'embat de les onades generades per l'erupció, segon mostren les imatges publicades per les Forces Aèries de Nova Zelanda.

L'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA) destaca que encara no tenen contacte amb amb els habitants de les illes de Ha'pai, sobretot a Mango i Fonoi, on viuen 36 i 69 persones, respectivament.

Hunga Tonga i Hunga Ha'apai són dues illes, restes d'una antiga erupció, situades a banda i banda del volcà submarí. El desembre del 2014, l'erupció del volcà submarí va crear un con volcànic de cendres i magma que es va solidificar i va unir les dues illes. Una barra d'1,2 km de llarg i fins a 600 metres d'amplada. Ara, amb l'erupció de divendres, les dues illes tornen a estar separades i, a més, són més petites.

L'illa del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai abans de l'erupció(Google)

L'explosió es va sentir a uns 170 km de distància, va crear un tsunami que va arriba a la costa americana i l'ona expansiva es va notar en els baròmetres de gairebé tot el món, també a Catalunya.

La desaparició del volcà dificultarà les tasques de seguiment als experts i ampliar l'historial d'erupcions. Aquesta majestuosa erupció ha estat una de les més violentes registrades en els últims 30 anys al planeta.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut