Cel terrós per la pols sahariana a Viladellops

Declarat un episodi d'alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

La Direcció General de Qualitat Ambiental de l'Aire i Canvi Climàtic ha declarat episodi d'alta contaminació per partícules PM10 per la irrupció de pols sahariana que arrosseguem des de fa uns dies. Es recomana reduir els desplaçaments en cotxe privat i moderar l'activitat física a l'aire lliure, sobretot de les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, entre d'altres

 

 

La pols sahariana és notícia gairebé des de mitjans de febrer, amb successives onades que han deixat alguns episodis significatius. De fet, l'alerta per alta contaminació va estar activada entre el 22 i el 26 de febrer. Podeu veure algunes fotografies de com estava el cel de les últimes hores a diversos punts de Catalunya en aquesta galeria.
 

A causa dels nivells registrats i de la previsió dels models de dispersió de contaminants s'ha activat aquest episodi d'alta contaminació. Les dades en temps real dels contaminants al nostre país es poden consultar aquí

Aquesta és l'evolució prevista de la concentració de pols segons el Centre de Predicció de Pols de Barcelona de l'AEMET, on s'intueix una progressiva millora a partir de diumenge.

 

Recordem que les partícules PM10 tenen efectes nocius sobre la salut: poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l'asma i tenen incidència sobre patologies cardiovasculars, amb un increment de la mortalitat. S'ha comprovat que l'exposició a PM pot afectat el desenvolupament pulmonar en nens.
 

En relació amb les darreres irrupcions de pols, també hem sabut que s'han detectat traces radioactives derivades de l'activitat nuclear de França en terres algerianes.
 

 

 

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut