Croàcia i el Canadà, afectats per grans focs

Francesc MauriActualitzat

Dilluns, dia 17, un potent incendi es propagava ràpidament a tocar de la ciutat croata de Split.

Una víctima mortal, vehicles i cases afectades a la zona periurbana de contacte entre les últimes vivendes de la ciutat i la zona forestal més propera.

Aquest matí encara fumejaven molt indrets i, aquesta tarda, es donava per controlat l'incendi. El balanç d'hectàrees cremades, unes 5.000. A prop de 400 bombers i 100 vehicles han estat lluitant unes 36 hores per tal d'assegura, sobretot, les vides humanes i les vivendes.

Tot això, després del juny més sec de la història meteorològica instrumental de Croàcia i entre el segon i tercer, depenent, de l'observatori, més càlids. Els registres meteorològics de la primera quinzena de juliol donen altre cop un juliol amb pluges pròximes a zero i calor pròxima als rècords absoluts.

Lluny de l'Adriàtic, al Pacífic oriental, els focs forestals afecten des de fa dies nombrosos punts de la Columbia Britànica. La xifra de focs se situava, fa poques hores, en 159. El nombre de persones evacuades, molt elevat, unes 40.000 i, de moment, unes 180.000 hectàrees cremades. Aproximadament 2,5 vegades l'illa de Menorca.

El descontrol en els incendis és evident i es repeteixen cada any. L'ocupació humana del territori no és impediment perquè les flames avancin, devastant el que troben al seu pas. Una trentena de vivendes amb els seus vehicles han quedat calcinats en aquestes espectaculars imatges.

El tipus de massa forestal i les grans extensions de forests fan impossible el seu control. La majoria d'aquests incendis només s'apaguen quan acaba plovent fort o en el moment que arriben a zones sense massa forestal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut