Abocador del Garraf restaurat
Abocador del Garraf restaurat

L'abocador del Garraf, possible origen de la dotzena de tremolors del terreny dels darrers dies

Néstor GómezActualitzat

Els veïns del Palau Novella, en guàrdia després dels tremolors que des de fa uns deu dies tenen lloc al massís del Garraf i que sembla que no ténen un origen natural.

Des del dia 10 de maig fins avui, un total de dotze petits tremolors han quedat registrats a l'estació sísmica del Garraf de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

 

El primer que va alertar als veïns de la Plana Novella, petit nucli de població situat al centre del massís dins del terme d'Olivella, va ser una forta explosió l'11 de maig quan, cap a quarts de tres de la tarda, el terra va tremolar i va causar petits desperfectes a cornises i balcons d'algunes cases. L'últim sisme detectat es va registrar ahir al matí.

Els tremolors no tenen un origen natural segons ha afirmat l'ICGC.

Les entitats del territori sospiten que l'origen d'aquests petits tremolors provenen de l'abocador del Garraf, amb les actuacions de segellat que s'estan duent a terme a l'abocador del Garraf, clausurat fa uns 15 anys i que va rebre les escombraries de l'àrea metropolitana durant més de 30 anys.

Les característiques dels moviments de terra són de baixa intensitat i molt superficials, al voltant d'un 300 metres. Unes característiques que no s'adiuen gens amb les característiques geològiques i tectòniques del massís. A més, durant al setmana passada no va haver-hi voladures en les pedreres de la zona, segons a confirmat Santi Llacuna, director del Parc Natural del Garraf, i Marta Verdejom alcaldessa d'Olivella.

Des de fa un any han augmentat els gasos contaminants als avencs de la zona. El nombre de cavitats del Garraf amb una qualitat de l'aire pobre d'oxigen s'ha més que duplicat, amb un predomini del CO2 i, fins i tot, de l'alarmant aparició del metà, segons un estudi fet per espeleòlegs i geòlegs de la Federació Catalana d'Espeleologia, en col·laboració amb les universitats de Barcelona i Almeria i amb l'Institut Geològic d'Espanya.

Josep Maria Comas, vocal de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, ha explicat l'aparició del metà als avencs al "Catalunya al dia" de Catalunya Ràdio.

Les deixalles acumulades durant dècades van alliberant gasos, com el metà, i encara hi ha llocs calents en el seu interior. Una combustió lenta que amb la impermeabilitat de la superfície de l'abocador i davant la impossibilitat d'escapar-se a l'atmosfera, els gasos s'han expandit cap als costats pels avencs.

El massís del Garraf és calcari, similar a un formatge emmental, ple de forats per dintre, on els gasos poden moure's per les nombroses fissures que connecten avencs i cavitats.

El possible origen dels sismes, no és tant pels gasos que genera l'abocador perquè s'expandeixen pel massís subterràniament, sinó que rau en les actuacions per fer minvar la temperatura dels punts calents de l'abocadors.

Totes les dades dels estudis realitzats a l'aire de les cavitats i dels darrers tremolors estan sobre la taula de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ara analitzen totes les dades a nivell tècnic per veure la relació dels tremolors amb l'abocador del Garraf.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut