Els contenidors amb tanca i accés controlat a Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà

Contenidors tancats i targetes d'usuari faran pagar més als que menys reciclin

O dit a l'inrevés: "Qui més recicla, menys pagarà"

Francesc MauriActualitzat

El Canvi Climàtic o l'anomenat "Escalfament Global" i, fins i tot, "Canvi Global", ens porta a poc a poc cap a una nova manera d'entendre el món. Està comprovat científicament que la nostra manera de viure fa canviar el clima i l'accelera de forma perillosa. El planeta tenia 1.000 milions d'habitants l'any 1.800. El 1950 n'hi havia 4.500 milions. Ara freguem els 7.700 milions d'habitants!!! Una barbaritat que només té solució amb centenars de milers d'accions locals que sumin.

Produir menys residus i, els que ens generen reciclar-los, és fonamental. Anem a les xifres. A Catalunya, el 52% de la població es concentra en el 2% dels municipis; o el que és el mateix: les 20 ciutats més grans catalanes tenen una població associada de gairebé quatre milions de persones. Mentre que 484 municipis de Catalunya representen només 194.003 habitants.

A Catalunya, amb dades de l'Agència Catalana de Residus tancades fins al 2017, la mitjana de reciclatge és just el 40%. El secret està en el "Porta a Porta, la recollida com antigament." No hi ha contenidors al carrer i es treuen les bosses que toca cada dia. És el sistema que té les millors taxes de reciclatge. El 2018 ja es realitzava a prop de 200 municipis del país. El municipi número 1 és Matadepera on es recicla el 91% de les seves deixalles.

Pel que fa a les capitals catalanes, es fa en alguns barris de Girona, al barri de Sarrià de Barcelona ho ha implantat i, han passat de menys del 30% a més del 60%. A diversos barris de Lleida també i, sembla que podrien acostar-se al 70%. A la ciutat de Tarragona, enlloc.

Tot això que us explico és per situar-vos. El moll de l'os, però, està en el fet que la Unió Europea demana pel pròxim mes de gener el 50% de reciclatge i, ara per ara, sembla que estem estancats. Quin problema tenim, doncs? Dos, bàsicament. D'una banda els ajuntaments menys valents que no aposten pel PaP (Porta a Porta) i, d'altra banda, la impunitat dels no recicladors, que paguen la mateixa taxa d'escombraries que els ciutadans que no reciclen.

Arriba per tant, el pagament per generació. Ho farà en els pròxims mesos. A Riudecanyes, al Baix Camp, uns dels municipis pioners del Porta a Porta, aquesta mesura ja es va implementar i, el primer mes, el gener del 2018, els resultats de la recollida selectiva van augmentar del 61'9% al 75'6%. A Rocafort de Queralt, Conca de Barberà, des del juny a desembre del 2018 van implantar com a pla pilot els contenidors tancats amb targeta. Es va passar del 55% de recollida selectiva al 75%, El poble ha decidit continuar amb el sistema i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ho vol implantar a tots el municipis de la comarca de cara al 2.020.

Però, com funciona el sistema? Els contenidors, als municipis de Catalunya on no hi hagi "Porta a Porta", estaran tancats. Cada usuari tindrà una targeta identificativa per obrir-lo i el contenidor pesarà el volum de residus. Qui més recicli i generi menys rebuig, menys pagarà. En canvi, qui no recicli, pagarà força més. Què hi haurà infractors? Segur. Com en tot. Els contenidors tindran d'altres sistemes de control i, la targeta identificativa que hi ajudaran. Penso que, després de 20 anys!!! per acostumar-s'hi tothom, ningú ara pot dir que no estava avisat i, encara menys, queixar-se.

Anar al contingut