Comença una calorada que se'ns farà molt llarga: almenys 10 dies

Som dins el tercer episodi de calor, que inclourà una o dues onades de calor

Néstor GómezActualitzat

El Servei Meteorològic de Catalunya activat l'avís per calor per als propers dies, elevats a vermell en algunes comarques, i Protecció Civil ha posat en alerta el pla PROCICAT.

 

La primera calor desbocada va arribar a mitjans de maig, amb desenes i desenes de rècords de temperatura màximes, i no afluixa. La segona entre el 15 i el 18 de juny, encara a la primavera, vam viure la primera onada de calor de la temporada, amb quatre dies consecutius amb màximes de 40 ºC o més i amb l'extrem dels 43,1 ºC del pantà de Riba-roja. I ara, una altra onada de calor però amb unes altres característiques.

13 dies de calorada amb una o dues onades de calor

Si l'onada de calor del juny va durar quatres dies amb una calor asfixiant amb valors que vam tocar, com hem dir abans, els 43 ºC, aquesta té uns trets diferents. L'onada de calor actual que arrenca dimarts té un final difús. No arribarem a extrems tan elevats com per batre rècords, no s'esperen valors de 43 ºC, però, en canvi, persistirà durant dies i dies més, tota aquesta setmana i gran part de la setmana vinent. Potser a principis de la setmana que ve la calor cedeix una mica, però tornarà a remuntar per desembocar en una altra possible onada de calor a mitjans de setmana. O potser les dues onades de calor s'uneixen. Caldrà seguir atentament l'evolució de les noves actualitzacions.

 

Ens fixarem en el meteograma de la ciutat de Barcelona, que és una manera molt visual d'entendre el que ha de venir. La línia vermella gruixuda mostra el període de gran calorada, del 12 al 24 de juliol. La línia vermella de punts representa la temperatura prevista, la línia negra és la mitjana del període 1980-2010, i la línia groga la diferència entre totes dues. Són temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres d'alçada, que serveixen de referència per valorar la magnitud de les masses d'aire que tenim a sobre o que han d'arribar.

El Pirineu, sota una calor extrema permanent

Si bé la calor més intensa es donarà a Ponent o a punts de la Catalunya Central, el cas del Pirineu viurà una calor extrema que durarà fins més enllà del 20 de juliol, amb valors de 36 ºC o més a la Seu d'Urgell, per sobre dels 35 ºC al Pont de Suert i dels 34 ºC a Vielha. Unes temperatures molt altes que també es notarà a alta muntanya amb valors a 2.500 metres de 20 ºC i a 3.000 metres s'acostaran als 15 ºC. 

Cim del Canigó (Néstor Gómez)

Invasions càlides cada vegada més freqüents

En el període 1950-1984, la isoterma dels 28 ºC arribava al Pirineu a l'estiu cada 200 anys. En canvi, entre 1985 i 2019, aquest valor es repeteix cada 20 anys. Per tant, en el context d'escalfament global disparat, invasions càlides com aquestes han multiplicat per 10 la seva freqüència a Catalunya, tal com explica el climatòleg Marc Lemus-Cánovas.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut