Arrenca la campanya per explicar la zona de baixes emissions de l'àmbit Rondes de Barcelona

Els municipis implicats són Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat

RedaccióActualitzat

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona llança avui la primera campanya informativa conjunta per explicar l'entrada en funcionament, a partir de l'1 de desembre de 2017, de la zona de baixes emissions (ZBE) de l'àmbit Rondes de Barcelona.

La mesura es fa amb l'objectiu de combatre els efectes de la contaminació sobre la salut dels ciutadans i implica restriccions per als vehicles més contaminants. A banda de les restriccions, hi haurà altres actuacions per afavorir la mobilitat sostenible, com ara el reforç del transport públic, l'activació de la targeta T-Aire o l'aplicació de millores en el carril bus.

Àmbit territorial, horaris, dies i excepcions

En la fase inicial, les restriccions s'aplicaran quan la Generalitat de Catalunya declari un episodi de contaminació atmosfèrica. A partir de l'any 2020, es farà de manera permanent.

Durant aquests episodis, els turismes que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), no podran circular en la ZBE. Els vehicles afectats per aquesta restricció corresponen als turismes de benzina anteriors al 2000 (anteriors Euro 3) i els dièsel anteriors al 2006 (anteriors Euro 4).

A l'hivern-primavera 2017-18, s'afegeixen a les restriccions les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3. Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular sempre, independentment de la seva etiqueta de la DGT.

Les restriccions de trànsit s'estableixen entre les 7.00 h i les 20.00 h els dies laborables des de l'endemà de la declaració fins al dia de declaració de final d'episodi. Per tant, mentre duri l'episodi, els vehicles esmentats només podran circular en la franja horària compresa entre les 20.00 h i les 6.59 h dels dies laborables i tots els caps de setmana i festius.

Podreu trobar tots els detalls de la campanya a la pàgina canvidhabits.com.

La contaminació a Barcelona

La contaminació suposa una problemàtica important a nivell mundial. En el cas de Barcelona, l'any 2016 es van superar els valors de referència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pels contaminants NO2, partícules PM10 i PM2,5, benzè, ozó i benzo(a)piré.

Respecte la normativa vigent a tot Europa, el 2016 es van complir els corresponents valors límit o objectiu establerts per a 11 contaminants, però es va superar el valor límit anual de diòxid de nitrogen (NO2).

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut