Com sona un forat negre?

La NASA ha presentat el so d'un forat negre situat al cúmul de Perseu

Ara que s'acaba d'aconseguir la primera imatge del forat negre situat al centre de la nostra galàxia, volem recuperar aquest vídeo de la NASA que ensenya la sonificació d'un forat negre. L'agència espacial va publicar el vídeo amb motiu de la Setmana del Forat Negre, que va celebrar entre el 2 i el 6 de maig.

 

 

En concret, es tracta d'un forat negre situat a 240 milions d'anys llum de la Terra, al centre del cúmul de Perseu. És un conjunt que conté milers de galàxies.
 

 

Nova sonificació

La sonificació no és més que la transformació de dades astronòmiques en so. En concret, les ones de pressió enviades pel forat negre provoquen ondulacions en el gas calent del cúmul de galàxies, i això es pot traduir en notes aptes per a l'oïda humana.

Des del 2003, aquest forat negre estava sonificat, però ara s'ha presentat una nova versió millorada d'aquesta melodia interestel·lar. O, més que melodia, un lament còsmic.

La nova sonificació fa audibles per primera vegada les ones sonores reals descobertes a les dades de l'Observatori Chandra de la NASA, un telescopi que estudia les emissions de raigs X.

 

 

Les ones sonores s'han extret en direccions radials i s'han tractat per portar-les al rang de l'oïda humana. Amb la visualització en forma semblant a un radar que podeu veure al vídeo, es poden sentir les ones emeses en diferents direccions.

Podeu trobar altres exemples fascinants de sonificacions al portal Un Univers de So.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut