Pluja sobre el riu Daró a Cruïlles (Anna M. Sayols)

Com repercutirà el temporal de pluja i neu en la sequera?

Néstor GómezActualitzat

L'episodi de pluja que hem tingut durant les darreres 24 hores ha estat el més important des del 24 i 25 de maig del 2022.

Les pluges que han caigut han estat molt ben rebudes per la natura. Serveixen per donar de beure als boscos, recarregar els aqüífers, fer augmentar els cabals dels rius i aturar el descens de les reserves d'aigua de les conques internes. Aquí teniu un recull de les pluges registrades, de les quals destaquen els 102 mm de Puig Sesolles, dalt del Montseny.

 

La nevada al Pirineu oriental i a la serralada Transversal, de fins a 30 cm, serà ben beneficiosa per infiltrar l'aigua a terra i que d'aquí vagi a parar als rius. Els 29 cm de neu nova a Ulldeter i els 15 de Núria seran una bona aportació d'aigua quan arribi el moment de la fosa. Però, com passa amb la pluja, calen més nevades. Mireu com va créixer el gruix de neu a Molló, imatges de Martí Urgell.

Però la sequera que tenim a sobre és molt greu, amb dos anys consecutius amb molt poca precipitació. L'índex IPE (Índex de Precipitació Estàndard) dels últims 24 mesos està sota mínims. És una sequera extrema (colors vermells al mapa).

 

Unes pluges insuficients que només aturaran el descens de les reserves d'aigua

Tant les pluges com les nevades han caigut de manera estratificada, sense caràcter torrencial, un fet molt positiu per a una molt bona infiltració pel terreny. Tot i així, el terreny està tan sec, la vegetació està força estressada i els aqüífers estan tan baixos que calen més pertorbacions per revertir la situació de sequera i, unes quantes pertorbacions actives més per sortir de l'actual situació de sequera tan greu. Aquestes precipitacions serviran per fer pujar els nivells d'aigua dels aqüífers i aturar el descens de les reserves d'aigua o, a tot estirar, pujar algun petit percentatge. Avui les reserves d'aigua se situen al 28,5%.

 

La pluja fins a 30 mm serveix per a l'absorció del terra i ser aprofitable per les arrels de les plantes i dels arbres amb arrels més profundes. A partir d'aquesta xifra i amb el terra moll, l'aigua ja corre cap als torrents i rius.

Caldrien uns quant temporals de més de 200 mm per fer pujar amb força les reserves d'aigua. Si prenem com a exemple un temporal de pluges de novembre de 2015, resulta que les reserves d'aigua de les conques internes van pujar només 8 punts, del 67 al 75%, amb pluges de 199 mm a Viladrau, 141 mm a Molló i 127 a Sant Pau de Segúries, unes xifres molt allunyades de la pluja registrada durant l'episodi actual. Amb aquestes dades veurem durant els propers dies si es nota o no una lleu pujada de les reserves d'aigua.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut