Claire, la nina que mesura la contaminació a la ciutat d'Anvers

RedaccióActualitzat

Bèlgica és un dels països europeus amb més contaminació ambiental. A la ciutat d'Anvers han presentat un curiós sensor mòbil per mesurar les partícules que emeten les fàbriques i els tubs d'escapament dels vehicles. Té forma de nina i es diu Claire, acrònim de Clean Air For Everyone (aire net per a tothom).

Claire, la nina que mesura la contaminació

Es tracta d'un projecte fet per la Universitat d'Anvers (UA). Dues persones voluntàries s'encarreguen de passejar el sensor a prop de vies transitades per un circuit d'uns set quilòmetres i mig. Cada deu segons, el sensors registren la contaminació i altres paràmetres, com ara la velocitat del vent. Està previst que Claire surti cada dia fins al novembre. S'ha preparat un lloc web on es poden apuntar voluntaris per fer el recorregut.

Anvers, focus de contaminació

Anvers és una de les ciutats amb més pol·lució d'Europa, molt condicionada pel trànsit que genera l'important port marítim de la ciutat. En un estudi publicat per la revista "The Lancet Planetary Health", aquesta ciutat belga és la segona amb més mortalitat associada a les emissions de diòxid de nitrogen (NO2). Madrid ocupa el primer lloc de la llista, mentre que Barcelona i Mollet són al sisè i setè lloc respectivament.

Un sensor molt simbòlic

El fet d'incorporar a una nina sensors per mesurar la contaminació és molt simbòlic. La idea de fer un "nadó testimoni" de la contaminació va ser del professor de la UA Roeland Samson. Cada cop hi ha més estudis que analitzen les conseqüències de l'exposició continuada de les criatures als contaminants i els efectes sobre la seva salut.

Els informes de l'ONU també afirmen que la contaminació és la responsable de la mort prematura de set milions de persones l'any.

 

 

.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut