Fregant els 40 ºC a Sant Vicenç dels Horts (Àlex Barreda)

El pic de la calorada deixa 11 nous rècords de temperatura absoluta a Catalunya

Divendres ens vam quedar a només dues dècimes de la temperatura més alta registrada a Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

La calor excessiva i sostinguda de les últimes setmanes ha culminat amb el pic que vam assolir divendres en general i dissabte cap a la costa i el prelitoral sud. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha certificat onze nous rècords absoluts de temperatura màxima, 6 divendres i 5 més dissabte.

Almenys dos rècords dissabte

Finalment, dissabte va pujar la temperatura només en punts de la Costa Daurada i el prelitoral sud. A la resta, va baixar lleugerament. La temperatura més alta va ser la d'Aldover (42 ºC), però els rècords es van batre de forma més clara a l'Ametlla de Mar, amb 41,8 ºC i al Perelló, amb 41,2 ºC.  Aquests registres van polvoritzar els rècords anteriors de 39,1 ºC i 39,4 ºC, respectivament, en dues estacions amb 27 i 24 anys de dades. També es van registrar rècords absoluts a Canaletes, Vila-rodona i Constantí.


Aquest va ser el mapa de temperatura màxima registrada ahir.

 

Sis rècords divendres

Divendres es va igualar o superar el sostre dels 43 ºC a Vinebre (43,6 ºC) i a Torroja del Priorat (43 ºC). Els altres rècords van ser a Falset, Horta de Sant Joan, Ascó i Blancafort. Totes són estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de deu anys de dades. No es va batre el rècord absolut de Catalunya (43,8 ºC a Alcarràs de l'any 2019).

 


Els registres van arribar o superar els 40 ºC en diverses estacions del Bages, el Segrià, el Gironès, el Pallars Jussà i el Vallès Occidental. Aquí teniu un mapa de temperatura màxima registrada el 12 d'agost.

 

 

Normalització de la temperatura

La bona notícia és que es veu la llum al final del túnel, i a partir d'aquest diumenge començarà a davallar la temperatura de manera més clara.


Dilluns, la baixada es notarà de manera molt més evident i general. El meteograma de la ciutat de Barcelona dibuixa la caiguda de la temperatura en el nivell de 850 hPa. Ens situarem en valors per sota de la mitjana durant uns quants dies.

 
Anar al contingut