Catalunya tindrà fins a quatre mesos de nits tropicals el 2050

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta té repercussió en totes les variables meteorològiques i les conseqüències seran paleses en fenòmens meteorològics més extrems. Si fa uns dies anunciàvem que els estius seran més llarg i amb una calor més intensa, a partir de l'increment de dies amb màximes superiors als 30 ºC, ara podem dir que el nombre de nits tropicals, amb temperatures mínimes que no baixaran dels 20 ºC, es dispararà durant les properes dècades i s'incrementarà el nombre de nits d'insomni.

En el següent mapa us presentem els dies amb nits tropicals en diferents indrets del país el 1970, en l'actualitat i les previstes per al 2050. Tret del Pirineu, on no se n'esperen, a la resta del país el nombre de nits tropicals es dispararà, sobretot al litoral i prelitoral. La costa multiplicarà per més de tres el nombre de nits tropicals fins al 2050.

La costa, la zona del país que més notarà l'increment de nits tropicals

L'efecte termoregulador que exerceix el Mediterrani fa que a la costa les temperatures extremes quedin mitigades; la humitat absorbeix la calor i no permet que es dispari la temperatura màxima ni que tampoc davalli gaire durant la nit. Això fa que la costa sigui la zona amb més nits tropicals del país i més sensible a l'increment que hi haurà durant les properes dècades.

Nombre de nits amb mínimes iguals o superiors als 20 ºC(Meteocat)

Les poblacions costaneres passaran de les 80 nits tropicals actuals a 100, el 2050: més de tres mesos sense baixar dels 20 ºC. El cas més extrem el trobarem al delta de l'Ebre; Sant Carles de la Ràpita saltarà de 105 a 120 nits tropical a mitjans de segle. Al prelitoral hi haurà, el 2050, deu nits tropicals més de les actuals. I només les comarques més pirinenques es lliuraran d'aquestes temperatures nocturnes tan elevades.

Clar desplaçament cap al sud

Per al 2050, les nits càlides de la Costa Brava seran com les de l'actual Costa Central. La Costa Central tindrà valors semblants a l'actual Costa Daurada. La Selva tindrà tantes nits tropicals com ara té la Conca de Barberà, i la Conca de Barberà serà com la Terra Alta. El Pla de l'Estany tindrà xifres similars a l'actual Pla d'Urgell.

Podeu consultar aquí quin serà el comportament i l'evolució de nits tropicals a les diferents poblacions fins al 2050.

En els darrers 100 anys, les nits tropicals s'han més que duplicat a Catalunya

En els darrers 100 anys la quantitat de nits tropicals s'ha disparat a Catalunya, segons dades facilitades per Meteocat de les dues sèries climàtiques referents a Catalunya: l'Observatori de l'Ebre, a Tortosa, i l'Observatori Fabra, a Barcelona.

El nombre de nits tropicals al llarg de més de 100 anys a l'Observatori Fabra ha variat enormement, amb un trencament de tendència molt gran a mitjans dels anys 80. Si bé entre el 1913 i el 1985 la mitjana de nits tropicals és de gairebé 17 nits, des d'aleshores fins ara ha pujat fins a 41 nits, més del doble que en el període anterior. A més, durant els últims 6 estius, de manera consecutiva s'han superat les 45 nits tropicals, un fet ja habitual, perquè en els primer 70 anys de dades només s'havia donat una vegada.

 
L'Observatori de l'Ebre mostra unes dades molt smblants a les de l'Observatori Fabra. Durant el període 1905-1985, tres estius van superar les 60 nits amb mínimes iguals o superiors als 20 ºC, amb un màxim de 65 nits l'any 1950. En canvi, del 86 fins ara, durant 11 anys s'ha superat la xifra de 60 nits tropicals, 5 de les quals de manera consecutiva en els últims anys.
 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut