L'escalfament s'intensifica: una Catalunya molt més càlida i seca arribarà abans del previst

El clima català camina cap a un ambient més propi del sud peninsular

Néstor GómezActualitzat

Cada cop tenim més proves de l'existència del canvi climàtic i de les conseqüències que té l'escalfament del planeta. I les projeccions de futur per a les pròximes dècades corroboren aquesta clara línia ascendent de les temperatures amb molt poca possibilitat de posar fre o revertir aquesta situació.

Dimecres, el Servei Meteorològic de Catalunya va presentar el resultat de la projecció climàtica fins al 2050 a Catalunya que anuncia un clar increment de les temperatures i una reducció de les precipitacions. També s'ha revisat la projecció de temperatura mitjana per al període 2001-2018 feta a principis de segle XXI i es constata que l'escalfament del planeta ha superat les previsions més pessimistes.

Una Catalunya molt més càlida

La temperatura pujarà gairebé 3 ºC el 2050 respecte al període 1971-2000. Un increment de la temperatura mitjana anual que ens durà cap a uns valors similars als d'Andalusia. Dels 16 ºC de temperatura mitjana anual a Barcelona d'ara, saltarem als 19 ºC que actualment tenen ciutat com Màlaga, Almeria i Cadis. Tant en l'escenari optimista com en el pessimista on més pujarà la temperatura serà a les comarques de Lleida, sobretot al Pirineu.

 

Però el que més destaca és el nombre de dies de calor amb temperatura de 30 ºC o més, que augmentaran 28 dies més que els actuals. També pujaran el nombre de dies tòrrids amb valors superiors als 35 ºC, tal com ho ha fet durant les darreres dècades i queda demostrat en les dades de l'Observatori de l'Ebre.

 

Però la calor no només se sentirà de dia, també durant la nit. Tindrem 10 nits tropicals més de les actuals el 2050, és a dir una temperatura nocturna que no baixarà dels 20 ºC, que afectarà sobretot el litoral. A més, també disminuirà el nombre de dies de glaçades arreu, sobretot al Pirineu, amb una davallada que podria superar els 40 dies anuals.

 

Menys pluja a l'estiu i a la tardor

S'espera una reducció de les precipitacions durant les pròximes dècades, més concentrades en les estacions de l'estiu i la tardor. En el cas de l'estiu, en el pitjor dels escenaris pot caure fins a un 40% menys de pluja que l'actual. El nombre de dies de pluja feble, inferiors 5 l/m², baixarà en 5 dies, però en canvi no augmentarà el nombre de dies de pluja superiors als 50 l/m², però compte, quan caigui ho farà amb més intensitat i violència. Els fenòmens de pluges intenses i episodis extrems augmentaran.

Les zones del país on minvarà la precipitació, en tots dos escenaris, correspon a les comarques de Girona i nord de les de Barcelona.

 

A finals de segle, si la tendència prossegueix, l'increment de temperatura mitjana podria ser de 5 graus. Des del 2018, el Grup Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) https://www.ipcc.ch/sr15alerta que a partir d'un augment d'1,5 ºC pot no haver-hi marxa enrere, durant moltes dècades, cap a un clima cada vegada més extrem.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut