Catalunya ha viscut el novembre més càlid de l'últim segle

Nestor GomezActualitzat

Mes que deixem enrere, mes que ens sorprèn per l'excés de temperatura registrada. I no només perquè supera les dades normals de temperaura, sinó perquè el nombre de rècords mensuals registrats aquest 2022 és extraordinari.

Un cop acabat el mes de novembre, els tres observatoris meteorològics de referència del país, per la seva longevitat, han registrat la temperatura mitjana de novembre més alta des que tenen registres:

  • L'Observatori Fabra: 15,2 ºC de temperatura mitjana. És el novembre més càlid des de 1914.
  • L'Observatori de Lleida: 12,8 ºC. És el novembre més càlid des de 1934.
  • L'Observatori de l'Ebre: 16,2 ºC. És el novembre més càlid des de 1880.

Aquestes dades disten molt de la temperatura mitjana de novembre en el període 1990 - 2020. Destaca l'Observatori de Fabra que l'ha superat en tres graus, una anomalia desmesurada per tractar-se d'un valor mensual.

 
 

També l'Observatori de l'Ebre mostra aquest novembre amb temperatures disparades en quedar la temperatura mitjana 2,2 graus per sobre de la mitjana climàtica situada en 14 ºC.

Un fet extraordinari massa reiteratiu aquest 2022

El 2022 té un comportament de les temperatures desorbitat i es veu perfectament en el rànquing de temperatura per mesos de l'Observatori de Lleida. Cinc dels onze mesos que duem d'any han batut rècord en el seu respectiu mes, i destaquen els valors de maig, juny i octubre, en el qual la temperatura mensual ha superat en més de tres graus la mitjana climàtica.

 

D'aquí un mes tindrem el resultat anual de les temperatures, i ja podem avançar que trencarà totes les estadístiques, i serà el 2022 el més càlid mai registrat a Catalunya, molt probablement a Espanya i a Europa, i potser a tot el planeta.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut