Capturat el primer terratrèmol a Mart

Marttrèmol, un moviment de terra a Mart

Gemma Puig/Néstor GómezActualitzat

Escolteu l'inici de vídeo. Segons la NASA, aquest senyal sísmic va ser detectat per la sonda nord-americana Insight, el 6 d'abril passat, després de 128 dies d'estada a Mart. S'ha pogut enregistrar per primera vegada un moviment de terra al planeta vermell.

Els científics encara analitzen les dades obtingudes per intentar saber la causa exacta d'aquest moviment, que obre les portes a un nou neologisme en totes les llengües del món. Si una sacsejada a la Terra és un "terratrèmol", en el cas de Mart, potser podríem parlar d'un "marttrèmol" en anglès "Marsquake". Segons el principal investigador de l'Insigh, Bruce Banert:

"Hem recollit el soroll de fons fins ara, però aquest primer tremolor dona inici a un nou camp: la simbologia marciana"

El sisme va ser massa petit per donar més informació i dades de l'interior del planeta. A diferència del planeta terra que els terratrèmols tenen origen en el moviment de les plaques tectòniques, en el cas de Mart o la Lluna, els sismes es produeixen per un procés de refredament i contracció de l'escorça. A la Lluna, les missions de l'Apol·lo als anys 70 van registrat alguns moviments sísmics.

El projecte de l'Insight està previst que duri dos anys i té com a objectiu estudiar l'interior del planeta vermell i la seva composició.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut