Dia de calor a Arenys de Munt

Calorada d'estiu per a l'1 d'octubre, amb possibles rècords de temperatura màxima

Se n'acosta una de bona, per calor intensa, coincidint amb el canvi de mes

Néstor GómezActualitzat

L'estiuet de Sant Miquel l'haurem de considerar estiu de Sant Miquel, tant per la persistència de la bonança com pels valors de les temperatures, totalment desbocades per a aquestes dates.

Octubre arrencarà amb màximes de fins a 35 ºC

Si durant aquest estiu hem assolit temperatures impensables a Catalunya, en veure el termòmetre com s'enfilava fins als 45 ºC, ara s'acosta una gran calorada que pot polvoritzar rècords de temperatura màxima absoluta per al mes d'octubre. Dissabte, s'esperen valors entre 32 i 34 ºC a l'interior de les Terres de l'Ebre i al pla de Lleida, mentre que els 30 ºC arribaran al Prepirineu, a la Catalunya Central i a comarques de Girona. Diumenge serà el dia en el qual les temperatures tocaran sostre amb valors de fins a 35 ºC al pla de Lleida, una de les zones més sensibles a batre el rècord de temperatura màxima d'octubre. Un dia de platja en el primer dia d'octubre.

Temps de platja, Palafrugell (Andreu Coll)

Aquí teniu un recull de rècords, segons dades d'Aemet, que trontollaran durant el proper cap de setmana:

  • Lleida, una de les zones més càlides del país, té com a temperatura màxima absoluta d'octubre 32,5 ºC, del 4 d'octubre del 2004, amb dades des del 1940.
  • Barcelona Aeroport. La màxima més alta d'octubre des del 1924 és de 30,4 ºC registrats el 10 d'octubre del 1997.
  • Girona Aeroport. La temperatura màxima absoluta d'octubre és de 33,1 ºC, del dia 12 del 2011, amb dades que arrenquen l'any 1973.
  • Reus. 32,5 ºC de temperatura màxima absoluta d'octubre assolits el dia 21 de l'any 2014, amb dades des del 1952.
  • Tortosa: Amb dades des del 1920, el dia més càlid d'octubre va ser el dia 1 de l'any 2013 amb 34,5 ºC.

Per què farà tanta calor?

Per una banda, tindrem una situació atmosfèrica que afavorirà que una massa d'aire procedent d'Àfrica arribi a la península Ibèrica, per efecte del vent de sud, gràcies a una gran pertorbació situada al sud d'Islàndia. Una massa extraordinàriament càlida per a aquestes dates de principis de tardor en què les temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, arribaran als 20 ºC sobre la vertical de Catalunya. Seran entre 7 i 9 graus més altes del que és normal per a aquestes dates. Per una altra banda, la serenor del cel i el vent en calma ajudaran que el sol escalfi molt la superfície.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut