Calor disparada

Calor tòrrida amb màximes extremes que rondaran els 40 C a finals de setmana

Ambient canicular, de juliol avançat, al maig

Néstor GómezActualitzat

La calor, lluny d'afluixar i de desplaçar-se cap al llindar normal de mitjans de juny, es dispararà cap amunt. S'espera un cap de setmana amb valors de plena canícula, amb calor tòrrida, i que fins i tot se superin rècords de temperatura màxima del maig.

Màximes entre 38 ºC i 40 ºC

Cercar l'ombra, posar l'aire condicionat, anar a la piscina... seran alguns dels remeis per apaivagar la calor tan desbocada que tenim i que s'intensificarà més durant els propers dies. Una calor de ple juliol, a mitjans de maig, que tombarà rècords de temperatura màxima durant el cap de setmana.

La calor no dona treva des què el 10 de maig vam arribar per primer cop als 30 ºC en aquest 2022. D'aleshores ençà, la calor ha anat a més amb valors que durant el cap de setmana passat van arribar als 32 ºC, i aquest dilluns passat es van tocar els 34 ºC. I la calor no s'acaba aquí.

Tots els models meteorològics situen el cap de setmana com els dies més càlids d'aquest període de gran calorada, amb màximes al Pirineu de 36 ºC i al pla de Lleida arribaran als 38 ºC. I fins i tot hi ha models que eleven la màxima de Lleida i Balaguer cap als 40 ºC, un fet històric si es produís. S'esperen rècords de temperatura màxima al maig a bona part de l'interior del país.

Aquí teniu l'evolució de les temperatures a 850 hPa, un model que serveix de referència per saber com es mouen les masses d'aire fred i càlid. En aquest cas, veurem com es dispara la temperatura per a divendres i, a la vegada, com arriba una nova massa de pols sahariana.

Quan es considera calor extrema?

Es considera calor extrema quan la temperatura assoleix una xifra tan elevada que només es dona un 2% de les vegades. El 50% seria la temperatura mitjana de les màximes, i els valors que se situen en aquest 2%, per la banda càlida, serien els valors més tòrrids d'aquesta població. La temperatura màxima extrema varia d'una població a una altra. Per exemple, en el cas de Lleida és de 38.6 ºC; a la Seu d'Urgell és de 37,1 ºC, i a Móra d'Ebre de 38,6 ºC. Els avisos de calor s'activen quan la temperatura esperada se situa dins d'aquest 2%. En el següent mapa trobareu les xifres de les capitals de comarca, en aquest enllaç de Meteocat trobareu el valor de cada població.

 

Davant la calor, prudència

La calor o les temperatures molt altes provoquen una reacció en el nostre cos, amb pèrdua de líquids i sals minerals a través de la suor, sigui o no visible. La calor excessiva ens pot provocar esgotament, deshidratació, cops de calor, rampes i erupcions cutànies. Aquí teniu uns consells bàsics i fonamentals, però també us presentem uns quants consells senzills per si sou a casa, al carrer o al cotxe.

Consells davant d'una calorada molt intensa

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut