Temperatures màximes de diumenge
Temperatures màximes de diumenge

Calor rècord al Pirineu. Quan arribarà el fred?

Néstor GómezActualitzat

Diumenge va ser el dia més càlid de novembre de les darreres dècades

Una llengua d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica va penetrar a la península Ibèrica durant el cap de setmana i va arribar al centre continental. La calor ha estat molt superiors als valors normals a l'interior, fora de la influència de l'aire humit de la costa. Les màximes al litoral han quedat ben curtes, a l'entorn dels 20 ºC, si bé en el cas de l'Espolla ahir només van arribar a 16 ºC.

 

 

 

El flux de vent a uns 2.500 metres de component sud ha trencat rècords de màximes per a un mes de novembre en sis estacions meteorològiques del Pirineu del Servei Meteorològic de Catalunya: Vielha, Malniu, Espot (2.500 metres), Sasseuva i Das. En el cas de Vielha, la màxima registrada va ser la més alta dels darrers 20 anys, amb 24,2 ºC. Unes temperatures extremes que s'han notat a alta muntanya amb valors superiors als 15 ºC a partir dels 2.200 metres.

Quan arribarà el fred?

Aquesta gràfica ho diu tot, el fred trigarà a arribar. La gràfica mostra l'evolució de les temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres. La línia blava mostra les temperatures normals, mentre que la vermella indica l'esperada. Es pot veure clarament que tenim temperatures molt superiors a les habituals i que, a més, serà així fins més enllà del dia 20. De manera que caldrà esperar dies i dies per agafar la jaqueta gruixuda, els guants i la bufanda.

Anar al contingut