Temps de platja, Roses

Calor intensa pel que resta de juny amb aire càlid d'origen africà

Si trobaves a faltar la calor, ja és aquí i no té cap mena d'intenció de marxar

Néstor GómezActualitzat

Ahir vam registrar el dia més càlid del 2020, amb 36,3 ºC a Vinebre i 35,6 ºC a Benissanet, superant el 21 de maig, quan les màximes es van enfilar als 35 ºC per primer cop aquest any. Després d'un maig molt càlid i d'uns primers 20 dies de juny sense calor, ja la tenim aquí, amb l'arribada de l'estiu astronòmic i una amb clara intenció de quedar-se fins a finals de mes.

Si, durant les primeres dues setmanes de juny, les temperatures a 850 hPa rondaven els 15 ºC a tot estirar, durant aquesta setmana es mantindrà de l'ordre dels 20 ºC. Això es traduirà en dies amb temperatures clarament estivals, valors que rondaran els 34 ºC a l'interior, sobretot cap al pla de Lleida i l'interior de les Terres de l'Ebre, i d'uns 28 a la costa.

Dia de calor (Edgar Aldana)

Una massa d'aire d'origen africà ens acompanyarà durant una bona part d'aquesta setmana. A més, a Galícia hi entrarà una petita borrasca, que no ens afectarà pas, però ajudarà a avançar l'aire càlid des del nord d'Àfrica cap a la península Ibèrica. Les temperatures seran clarament superiors a les habituals per ser a les acaballes de juny, amb màximes que pujaran per sobre dels 36 ºC als punts més càlids de Catalunya. De fet, durant els propers dies, al sud d'Espanya, a la vall del Guadalquivir, la calor s'alçarà per sobre dels 40 ºC i, fins i tot, tocaran els 42 ºC.

Costarà dormir?

Les cases encara no estan del tot calentes, però amb la calor que s'espera durant els propers dies, caldrà ventilar bé de bon matí per refrescar-la. Les nits cada cop seran més càlides, amb nits tropicals a una bona part de l'interior del país, és a dir, mínimes que no baixaran dels 20 ºC. Unes nits càlides que, durant el darrer cap de setmana de juny, seran molt altes a la costa, i costarà agafar la son.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut