Cada dia 80.000 persones abandonen casa seva, la majoria per desastres naturals

El 61% dels desplaçats durant el 2017 ho van fer per causes associades a fenòmens meteorològics i geofísics com els terratrèmols
Unicef mira de garantir l'abastiment d'aigua potable als camps de desplaçats (Foto: UNICEF/Oliver)

Unicef mira de garantir l'abastiment d'aigua potable als camps de desplaçats (Foto: UNICEF/Oliver)

Més de 30 milions de persones es van veure obligades a deixar casa seva durant el 2017, el que equivaldria a unes 80.000 persones al dia. El 61% d'aquesta fugida de casa es deu a desastres naturals i el 39% a causa de conflictes i violència, segons un informe del Centre d'Observació de Desplaçament Intern (IDMC) i el Consell Noruec per als Refugiats (NRC).

La violència i els conflictes van fer que 11,8 milions de persones es desplacessin, gairebé el doble que al 2016 per les mateixes raons. L'Àfrica Subsahariana és la regió del món que va registrar més desplaçats forçats l'any passat, amb 5,5 milions de persones, concentrats entre la República Democràtica del Congo i el Sudan del Sud.

Els desastres naturals són la principal causa dels desplaçats

Com ja ha passat durant els últims anys, els desastres naturals forcen a desplaçar milions de persones. Durant el 2017, 18,8 milions de persones, 61% de tots els desplaçats durant l'any, van abandonar casa seva a 135 països.

La immensa majoria de desplaçaments estan associats a fenòmens relacionats amb desastres naturals. En destaquen per ordre d'afectats:

  • 8,6 milions per inundacions
  • ♦ 7,5 milions per tempestes, dels quals 6,9 milions per huracans, tifons i ciclons
  • ♦ 1,3 milions per sequeres
  • ♦ 0,5 milions per incendis forestals

Per països, tal com mostra la gràfica, la Xina és el que té més afectats amb més de 4 milions, seguit de Filipines, amb 2,5 milions.