Glacera de Khumbu, Nepal

Cada any es fon al planeta l'equivalent a tres vegades el gel de les glaceres dels Alps

Les glaceres perden cada any 335.000 milions de tones de gel

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta és ben palès en l'evolució de les glaceres de tot el món en les darreres dècades. Un estudi fet per la Universitat de Zuric i publicat a la revista Nature, eleva la pèrdua de gel anual a 335.000 milions de tones de gel a tot el planeta, una quantitat que equival a tres vegades el volum del gel acumulat als Alps.

Entre 1961 i 2016 han desaparegut més de 9 bilions de tones de gel de 19 regions de glaceres analitzades, i això ha provocat un ascens de nivell del mar en 27 mil·límetres. Les zones on més gel s'ha perdut són Alaska, Groenlàndia i el sud dels Andes. En les zones temperades, com els Alps o el Caucas, hi ha una pèrdua de gel, però no prou important per provocar una pujada del nivell del mar. De totes les zones analitzades durant els 55 anys, només la regió del sud-est asiàtic ha augmentat la quantitat de gel, amb 199 gigatones de gel més.

El cap de l'estudi, Michael Zemp, destaca la velocitat de la fosa del gel que s'ha accelerat en els darrers 30 anys. A més, afegeix:

Cada any es perd tres vegades el volum de tot el gel acumulat als  Alps, que suposa gairebé un 30% del ritme actual de pujada del nivell del mar.

La pèrdua de gel implica menys aigua per a les persones i per al reg de conreus, així com la menor disponibilitat d'aigua per produir energia hidroelèctrica.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut