Llívia (Jordi Rubira)
Llívia (Jordi Rubira)

L'estabilitat amb alguns matisos es matindrà fins al final de la Setmana Santa

Setmana Santa, entre Nadal i l'estiu, és un temps per escapar-se, dins o fora del país, tot i que sigui només un dia. El temps acostuma a ser el protagonista. En aquest cas, serà força estable

Alberto AlcántaraActualitzat

La Setmana Santa continua avançant amb estabilitat general i més o menys moviments a les tardes. Tot indica que seguirem amb aquesta dinàmica fins el final de les vacances.

Ambient càlid als migdies i força sol

Pel que fa a les temperatures, el gran titular és que no farà fred durant el dia. Fins passada la Setmana Santa, les temperatures en general a tot el país seran lleugerament superiors a les normals, sense cap calorada però, a la vegada, sense cap entrada d'aire fred notable. Penseu que les màximes estaran entre els 20 i els 26 ºC a gran part del país. Això sí, l'amplitud tèrmica serà elevada, amb uns matins ben frescos.

Aquesta tendència la podem veure al meteograma de Barcelona fins a passat Sant Jordi. La línia vermella indica la temperatura mitjana dels últims 30 anys (al nivell de referència de 850 hPa, uns 1.500 metres d'altura). La línia gruixuda de color blanc és la tendència de les temperatures previstes. Les línies fines són diferents possibilitats de temperatures; com més disperses, més indefinida serà la tendència. Ara bé, en gairebé tots els casos la previsió és de temperatura superior a la mitjana.

Pel que fa al temps, esprem estabilitat general amb matisos. El meteograma anterior també dona pistes: les línies inferiors indiquen la presència de pluges. Tindrem alguns ruixats de tarda, segurament més extensos dissabte.

Repetirem una mica el mateix tipus de temps els propers dies, amb un gran domini del sol però amb un augment de la nuvolositat de tarda, amb alguns ruixats al terç nord dimarts i a partir de divendres.  Molt probablement, dimecres i dijous seran els dies més estables.

Aquesta calma relativa es deu a que no hi ha cap gran pertorbació que posi rumb cap a casa nostra. La pertorbació principal estarà localitzada sobre les Açores, com mostra aquest mapa del model GFS de temperatures a 500 hPa (uns 5.500 metres d'altura), previst per dissabte a migdia.

Amb la pertorbació tan allunyada, Catalunya queda a l'espera de les possibles entrades d'aire fred en altura, que podran arribar de les pertorbacions del nord. Ja fa uns dies que la tendència marca dissabte com el dia amb més presència d'aire fred.

La perspectiva climàtica

Fa 11 anys, des del 2006, que Setmana Santa no coincidia amb les dates d'aquest any, amb inici Diumenge de Rams, el 9 d'abril. L'any que ve, Rams serà el 25 de març i l'any 2019 serà el 14 d'abril, la Setmana Santa més tardana dels pròxims 10 anys.

D'un informe publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'anàlisi històrica del temps que ha fet entre el 8 i el 17 d'abril, es desprèn que plou un de cada tres dies al nord del país. Si busqueu sol, les Terres de l'Ebre és, de mitjana, el sector de Catalunya que més en rep i que menys núvols acostuma a tenir, amb 8,5 hores al dia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut