BioPlatgesMet, un projecte de ciència ciutadana per millorar els ecosistemes litorals

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han engegat el projecte de ciència ciutadana BioPlatgesMet, amb l'objectiu de promoure la gestió sostenible i aplicar solucions efectives de protecció dels ecosistemes litorals.

Aquesta iniciativa recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d'espècies a l'ecosistema platja-duna.

 

 

Com funciona?

Els voluntaris del projecte BioPlatgesMet registren les seves observacions a l'aplicació MINKA, una plataforma participativa que permet col·laborar amb els investigadors. Els voluntaris aporten una fotografia d'un organisme viu, informació de la seva ubicació i la data. No és obligatòria cap freqüència concreta en l'aportació de registres, sinó que depèn de la disponibilitat dels voluntaris. Es tracta d'una metodologia a l'abast de qualsevol persona amb interès per la natura, encara que no tingui coneixements científics. Posteriorment, totes les dades són validades per experts en biodiversitat.

(AMB)


Les dades obtingudes s'analitzaran i aportaran coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners de 8 municipis. Així mateix, s'avaluaran els impactes per a la planificació d'accions i estratègies de futur en un context de canvi climàtic. D'aquesta manera, els ciutadans esdevenen actors clau en la conservació dels ecosistemes. Podeu trobar molts més detalls del projecte en aquest enllaç.


Un projecte europeu

La iniciativa se situa dins del projecte europeu GUARDEN (programa Horizon Europe). A banda de l'AMB i l'ICM-CSIC, també hi participa l'Institut Metròpoli i 15 socis més de 8 països diferents, entre ells França, Grècia o Xipre.

(AMB)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut