Benvinguts a la tardor astronòmica: agenda i curiositats

Cada dia perdrem 3 minuts de llum solar

Néstor GómezActualitzat

Ja som a l'estació de l'any que farà el trànsit del període més càlid al més fred de l'any, la tardor. Una estació que durarà gairebé 90 dies, exactament 89 dies i 20 hores, fins al 22 de desembre, en què començarà l'hivern. No s'ha de confondre l'estació meteorològica i l'astronòmica. En meteorologia i climatologia, les estacions arrenquen el primer dia de mes. Així, la tardor meteorològica va començar l'1 de setembre i acabarà el 30 de novembre.

L'inici de cada estació astronòmica ve donada per la posició de la Terra dins de la seva òrbita. En funció de com incideixen els rajos solars a la Terra diferenciem entre els solsticis i els equinoccis. En aquest cas som a l'equinocci de tardor. A partir d'aquest moment, el sol no es veurà durant sis mesos al pol nord, i el contrari passarà al pol sud. Les nits, a l'hemisferi nord, cada cop són més llargues. A casa nostra, el sol sortirà més tard i es pondrà abans, a raó d'uns 3 minuts cada dia.

Tradicionalment associem l'arribada dels equinoccis al moment en què el dia té la mateixa durada que la nit. La paraula llatina "equinocci" té aquest significat: "nit igual". Però, a la pràctica, el dia exacte en què tenim el mateix número d'hores de llum i de foscor succeeix una mica abans, i es coneix com l'"equilux".

Dates per tenir en compte

La data més important de la tardor, que afecta tothom, serà l'últim diumenge d'octubre, el dia 27, en què caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'hivern. Serà el moment d'endarrerir l'agulla curta: quan siguin les tres, caldrà moure l'agulla a les dues. D'aquesta manera, recuperarem llum a primera hora del matí i en perdrem a la tarda.

Durant tota l'estació podrem veure Mart a trenc d'alba i, un cop el sol s'hagi post, es veurà Venus, Saturn i Júpiter. Ara bé, si voleu veure pluges d'estels, apunteu aquestes dates:

  • Entre el 8 i 9 d'octubre, dracònids
  • Entre el 21 i 22 d'octubre, oriònids
  • Entre el 16 i 17 de novembre, leònids
  • Entre el 13 i 14 de desembre, gemínids

 

 

 

Anar al contingut