Barcelona de nit (Àngel Galan)

Barcelona viu la primera nit tropical de la temporada

El cor de Barcelona viu la primera nit tropical del 2024, amb una temperatura que no baixat dels 20 ºC. L'estació meteorològica Meteocat, situada al Raval, ha registrat una mínima de 20,1 ºC.

La primera temperatura mínima igual o superior als 20 ºC en els últims deu anys sol caure entre finals de maig i mitjans de juny, de manera que aquest any ha caigut dintre de la mitjana de l'última dècada. En aquesta gràfica hi teniu la data de la primera mínima tropical del Raval des del 2009.

 

Hi ha una clara tendència durant les últimes dècades a un augment anual del nombre de nits tropicals. La calor cada cop arriba més d'hora i marxa més tard. Això és un fet molt evident i clarament visible en els observatoris amb més de 100 anys de dades: s'han triplicat el nombre de dies càlids respecte a principis del segle XX i la tendència és que seguirà augmentant durant les pròximes dècades a conseqüència de l'escalfament del planeta, al qual la societat no posa remei i no combat amb fermesa.

La primera nit tropical de l'any a Catalunya es va registrar a l'abril

Una massa d'aire molt càlida ens va envair a principis d'abril. Un aire excepcionalment càlid procedent del nord d'Àfrica carregat de pols en suspensió i amb núvols prims van fer que la matinada del 7 d'abril fos anormalment molt càlida. Margalef, al Priorat, va registrar la primera nit tropical de l'any a Catalunya amb 21,6 ºC, la més primerenca registrada per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques de Catalunya (XEMA), amb dades que arrenquen fa més de 40 anys. Va superar l'anterior nit tropical més primerenca del 16 d'abril del 2022 a Espolla.

Els estius són cada cop més càlids i amb més nits tropicals

Posem el comptador de nits tropicals al Raval en funcionament. Duem tres estius consecutius amb més de 100 nits tropicals al centre de Barcelona, un fet insòlit, i veurem aquest com es comportarà. Normalment, la darrera temperatura tropical a Barcelona se sol donar cap a mitjans d'octubre.
 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut