Centre Europeu de Pronòstic a Mitjà Termini (ECMWF)

Barcelona, entre les finalistes per acollir el nou centre europeu de prediccions meteorològiques

Tomàs MolinaActualitzat

Barcelona ha passat el primer tall, en què competia amb ciutats de nou països europeus, per aconseguir ser la seu d'un dels tres centres de l'ECMWF, el Centre Europeu de Pronòstic a Mitjà Termini.

Aquest organisme europeu s'encarrega de generar pronòstics, de monitoritzar tot el sistema de la Terra a través d'estacions de mesura i de satèl·lits, de fer recerca en meteorologia i en medi ambient, i de mantenir un arxiu de dades meteorològiques i ambientals. També s'encarrega de donar capacitació avançada a tots els països que en són membres i a d'altres de cooperants, i també col·labora amb l'Organització Meteorològica Mundial.

L'ECMWF gestiona serveis de la Unió Europea d'observació terrestre Copernicus, com són el de monitorització de l'atmosfera (CAMS) i el de canvi climàtic (C3S), i també participa en el de gestió d'emergències (CEMS).

Els altres dos centres són a Reading, al Regne Unit, que n'és la seu central des de fa 40 anys, i el que s'està construint a Bolonya, dedicat a les dades i que el 2021 tindrà el seu supercomputador. Entre els competidors tenim altres ciutats, com Tolosa de Llenguadoc, Bonn, Bolonya, Viena, Bracknell i Tallinn.

La decisió final s'ha de prendre el 9 de desembre. La candidatura la impulsa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

 

La web de la candidatura presenta com a principals punts forts de la ciutat de Barcelona una molt bona qualitat de vida i el fet d'estar molt ben connectada al món, un ecosistema cientificouniversitari i d'innovació molt potent, i un edifici que pot allotjar 400 persones a punt per ser ocupat.

 

 

Anar al contingut