Barcelona a trenc d'alba

Barcelona supera les 100 nits tropicals i es consoliden fermament les nits tòrrides

Les nits de mal dormir aniran a l'alça durant els propers anys

Néstor GómezActualitzat

La temporada de calor d'enguany, que s'ha ampliat més enllà dels límits estrictes de l'estiu, consolida la tònica dels darrers anys amb una clara tendència a l'alça de les nits càlides a Barcelona. Si bé, encara amb dades provisionals, no arribarem a les xifres tan exagerades de l'estiu del 2022, la calor nocturna s'ha instal·lat plenament a casa nostra.

Prenent com a referència l'estació meteorològica del Raval, de Meteocat, aquest dijous 29 ja hem superat les 100 nits tropicals de la temporada, amb 101 nits. Nits en les quals la temperatura mínima no ha baixat dels 20 ºC. És la cinquena vegada que s'hi arriba en 15 anys, i aquest és el tercer any consecutiu en tocar, com a mínim, les 100 nits. I encara podem sumar unes quantes nits tropicals més perquè normalment els 20 ºC de mínima penetren fins a mitjans d'octubre. La nit tropical més endinsada a la tardor va caure el dia 27 d'octubre del 2013, seguit de l'any 2022 que es va donar en el dia 26.

 

Les nits tòrrides es disparen

Si les nits tropicals tenen una lleu tendència a augmentar, en el cas de les nits tòrrides l'ascens del nombre total a l'any s'ha disparat des del 2015. Les nits tòrrides són les nits en les quals la temperatura mínima no baixa dels 25 ºC, són nits de molt mal dormir i més quan la calor s'ha instal·lat dins de casa.

El nombre total de nits tòrrides d'aquest estiu és de 31 nits, sent la darrera nit el 4 de setembre. Una xifra molt elevada que queda just al darrere del rècord de 39 nits tòrrides de l'any 2022. Xifres molt superiors al quinquenni 2009-2015, on la quantitat més elevada de nits tòrrides a l'any tot just arribava a les 10 nits, fins i tot, el 2014 no va registrar cap nit tòrrida.

Nit càlida a Barcelona (Ángel Segura)

Les nits dels propers estius seran així o pitjor

De vegades, algunes persones han dit que les temperatures d'aquest estiu són les que tindrem durant les properes dècades a causa de l'escalfament del planeta. Doncs bé, cal pensar que aquestes temperatures han vingut per quedar-se. La calor d'enguany o la de l'any passat no pertanyen al futur, és el present i amb una clara tendència a pitjor si no hi posem remei i deixem en mans dels altres la lluita ferma contra el canvi climàtic.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut