Balanç climàtic d'un mes d'abril més fred del normal

Alberto Alcántara

Acabat el mes d'abril, fem un ràpid cop d'ull a algunes de les dades climàtiques que ens ha deixat. Ha estat un mes amb temperatures més baixes del normal, i també més sec en línies generals. Podeu veure dades de pluja, gruixos de neu i estat dels embassaments, en forma de "realitat augmentada", en el vídeo que acompanya aquesta notícia.

 

A falta de la publicació del balanç climàtic oficial del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), us oferim el mapa d'anomalia de temperatura mitjana d'elaboració pròpia. Dominen els valors negatius que indiquen aquest ambient més fred del normal a gairebé totes les estacions de mesura.

Anomalia de temperatura mitjana de l'abril (ºC) (TVC)

Pel que fa a la pluja, aquest és el mapa del total acumulat durant tot el mes. Un abril que ha estat molt sec fins a l'últim dia a molts trams del litoral i prelitoral, de ponent i de l'Ebre.

Mapa de pluja total de l'abril (mm) (TVC)

La bona notícia és que el final de l'abril i l'inici del maig ens han portat un bon episodi de precipitació, amb registres de 40-50 mm en zones que ho necessitaven.

Són pluges que ajudaran a apaivagar l'estat de sequera que arrosseguem, i que es visualitza en aquest mapa de l'Índex de precipitació estàndard (IPE) a 6 mesos, calculat fins a finals de març (per tant, encara no contempla la sequera acumulada durant el mes d'abril). És un mapa elaborat per les àrees de Recerca Aplicada i Modelització i de Climatologia de l'SMC.

Índex de precipitació estàndard a 6 mesos (Meteocat)

L'IPE a 6 mesos serveix per estimar la humitat del sòl, un factor que respon de manera immediata a la presència o absència de precipitacions. Els tons ataronjats, que corresponen a un índex entre -1 i -3, impliquen condicions d'humitat entre moderada i excepcional.

Podeu consultar més mapes d'IPE en aquest enllaç. Veureu com els mapes que registren l'estat de les aigües subterrànies, cursos d'aigua i emmagatzematge d'aigua als embassaments, presenten valors més positius, amb menys sequera acumulada.

Menys hores de sol

Com a avanç de l'anàlisi climàtica de l'SMC, destaquem un mapa d'anomalia de radiació solar, que va en la línia d'aquesta sensació de "temps britànic", ennuvolat, que hem tingut durant el mes passat, i que ha tingut com a resultat mesurable una disminució de les hores de sol.

Anomalia de la irradiació solar (Meteocat)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut