Posta de sol des de l'Escala

Avui és el dia de l'any en què el sol es pon més tard

A partir de demà, les tardes s'escurçaran

Tindrem la tarda més llarga de l'any, la tarda en què el sol es pon més tard respecte els altres dies. Sí, no és cap error, no coincideix amb el dia del solstici d'estiu del 21 de juny. De la mateixa manera que el sol més matiner va sortir entre el 14 i el 15 de juny i tampoc no coincideix amb el solstici. Al bell mig d'aquestes dues dates, entre la sortida de sol més matinera i la posta més tardana, hi trobem el solstici.

Posta de sol a Artés (Pere Costa)

Avui el sol es pondrà gairebé un minut més tard que el dia del solstici d'estiu, així que abans o després de sopar teniu l'oportunitat de fotografiar la posta més tardana de l'any, que és, a la vegada, la posta situada més al nord de l'horitzó. Aquí teniu l'hora de la posta de sol a quatre punts del país:

  • Barcelona, a les 21.29 h.
  • Cap de Creus, a l'Alt Empordà, a les 21.28 h.
  • Les Cases d'Alcanar, al Montsià, a les 21.33 h.
  • Bossòst, a la Vall d'Aran, a les 21.40 h, la posta més tardana del país.

Per què no coincideix amb el solstici?

En primer lloc, la Terra no té una òrbita perfectament circular a l'entorn del Sol i, d'altra banda, l'eix de rotació de la Terra està esbiaixat.

Juguem amb el sol? Si féssim una fotografia al sol cada migdia o un cop a la setmana a la mateixa hora durant tot un any, veuríem que no es troba al mateix lloc, sinó que fa una corba en forma de vuit, inclinada i amb la part superior més petita que l'inferior; és el que es coneix amb el nom d'analema. Això fa que les estacions de l'any no tinguin la mateixa durada, que els dies no tinguin les mateixes hores de sol i que els dies amb més hores de sol a l'any no siguin ni quan ens llevem més d'hora ni quan anem a dormir més tard.

Si des de casa o des d'un punt que tingueu a prop podeu observar la posta o la sortida del sol i la fotografieu cada setmana, veureu a l'horitzó que, quan anem cap a l'hivern, el sol es mou cap al sud, i quan anem cap a l'estiu, cap al nord.

Posta de sol sobre el Garraf des de Gavà (Néstor Gómez)

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut