L'hivern se'ns tirarà a sobre

Dijous, la cota de neu pot baixar als 500-600 metres
Enric Agud Actualitzat
Pobles amb neu, imatge d'arxiu de Castellterçol

Aquesta setmana tindrem un retorn a l'ambient d'hivern. Una massa d'aire fred procedent del nord-est d'Europa farà baixar la temperatura més de 5 graus a molts indrets.

L'increment del consum de la llum pel confinament d'aquests dies (llums encesos més hores, i pel consum d'oci o al teletreball: televisors, videoconsoles, tauletes, mòbils i ordinadors..) augmentarà en el cas de llars que s'escalfin elèctricament, i el mateix passarà amb el consum del gas a les llars que el fan servir per escalfar-se. La temperatura baixarà i caldrà abrigar-se més perquè tornarem a registres d'hivern.

Temperatura a 850hPa. Entrada aire fred procedent del nord-est d'Europa

La cota de neu podria caure fins als 600 metres

El fred es notarà més a partir de dimecres, amb una sensació de fredor més marcada dijous i divendres. Aquesta glopada freda pot anar acompanyada d'algunes precipitacions. Per exemple, dimecres fins a migdia s'espera precipitació al Pirineu, Prepirineu i resta del terç oest, tot i que de forma més aïllada també se n'espera d'altres punts de la depressió Central i del litoral. A partir de migdia quedarà restringida al Pirineu i de forma més aïllada a punts del Prepirineu. La cota de neu baixarà dels 1000 als 700 metres. A cotes altes del Pirineu, la precipitació localment pot ser abundant.

Precipitació acumulada dijous en tot el dia
Neu a Collsuspina, imatge d'arxiu (Ernest Cabanas)

Dijous, les precipitacions es poden generalitzar, i tot plegat amb una cota de neu que podria situar-se al voltant dels 600 metres al Pirineu i comarques del nord-est i puntualment nevar a partir dels 500 metres. En definitiva, estem davant d'un possible escenari de neu en llocs poc habituals per la primavera. En el cas del Pirineu, la neu podria caure fins al fons de les valls, a les poblacions, i emblanquinar alguns sectors del Prepirineu, i punts alts de la Catalunya Central i del prelitoral. En canvi, divendres, les precipitacions recularan en un context d'ambient fred.

Cota de neu per dijous a les 13.00

Cap de setmana amb possibles glaçades

El cap de setmana, el temps es mostrarà estable, assolellat, amb una temperatura recuperada de dia, però de nit, podria glaçar en algunes planes i fondalades d'interior, podríem tenir algunes afectacions a l'agricultura si de nit el cel queda serè, hi ha aquest risc de gelades tardanes.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS