Un aiguat torrencial acumula més de 250 mm a Alcanar

RedaccióActualitzat

La pluja s'ha desbocat aquest migdia de dimecres al Montsià, amb uns aiguats d'intensitat torrencial que han afectat localitats com Alcanar, Ulldecona o Sant Carles de la Ràpita. El total de pluja ha arribat als 252 litres per metre quadrat a l'estació d'Alcanar del Servei Meteorològic de Catalunya.
 

Tempesta a Sant Carles de la Ràpita (Kilian Franch)

Altres registres importants han estat els 142 mm dels Alfacs o els 78 mm d'Amposta. El mapa de pluja acumulada durant tot el dia a les estacions del Meteocat mostra com ha estat repartida de manera molt desigual.

Acumulació de pluja de l'1 de setembre (Meteocat)

L'orografia, factor clau

La pluja està associada a un episodi d'inestabilitat alimentat per una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que evoluciona pel centre peninsular.

La gran acumulació d'aigua ha vingut determinada per la gran intensitat de precipitació (en el cas d'Alcanar van caure gairebé 78 mm en només mitja hora en el moment més fort de la tempesta) i per la ubicació estàtica de la tempesta, que es va anar realimentant ancorada al massís del Montsià i va fer baixar plens els barrancs de la muntanya.

Aiguat a Alcanar

L'ordenació territorial hi va fer la resta. Les construccions en zones inundables multipliquen el risc d'inundació, més en una situació de pluja excepcional com aquesta.
 

Aquestes són algunes de les imatges que han deixat aquests aiguats al sector del Montsià.

 


El risc de tempestes continuarà al llarg de les pròximes hores, tot i que en aquest cas són més probables en altres indrets del país.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut