Arriba la llevantada més forta de l'any amb més de 100 litres, ventades i mala mar

Els màxims podrien acostar-se o superar els 200 litres en alguns punts de Tarragona, Barcelona i Girona

Francesc MauriActualitzat

Tot just les pluges guanyen protagonisme aquest dilluns a les Balears. Una pertorbació mediterrània acabarà afectant de ple el Mediterrani. Els efectes a Catalunya seran els típics d'una forta llevantada.

Quan arriba?

Durant la tarda i, sobretot el vespre, les pluges guanyaran extensió per la costa i prelitoral de forma encara feble. Durant la matinada i matí podran ser fortes i abundants a les comarques properes al Camp de Tarragona, Serra de Prades i el Montsant. També al matí a les comarques de Barcelona i Lleida. A les de Girona, encara discretes, aniran guanyant protagonisme. A la tarda i nit, seran extenses i molt abundants a les de Girona.

Quines quantitats acumulades en tot l'episodi s'esperen?

A les comarques de Tarragona i zona de contacte de les Garrigues i Urgell amb el Montsant, els registres podran superar els 100 l/m². En acabar el dia podrien superar els 150 l/m².

Durant el matí també afectarien les comarques de Barcelona amb registres que podran superar els 100 l/m². Localment els 150.

Cap a l'Ebre i zona de Ponent que limita amb l'Aragó podrien oscil·lar entre els 25 i 50 l/m². També a les de l'Alt Pirineu i Aran. Fins i tot, inferiors en alguns punts del Baix Aran.

A les comarques de Girona, durant la tarda es podran superar els 100 l/m², si bé es podrien superar acumulats els 200 l/m² a 250 l/m² durant la matinada de dimecres i el matí. En aquest moment, s'allunyaria per la zona nord-est de Catalunya. Molta precaució també a la Catalunya Nord, on podria haver-hi registres pròxims als 250 l/m².

Ventades i temporal marítim

L'ull de la borrasca ens passarà pel damunt. Per tant, d'entrada, no tindrem persistència de 2 o 3 dies amb llevantada. Aquesta tarda i matinada, el vent del nord-est, gregal, castigarà amb cops propers als 100 km/h la zona marítima entre Balears i la costa Catalana. Les onades mitjanes podran arribar als 4 metres, però algunes podran superar els 6. Atenció a l'elevada variabilitat de vents i mar dins d'aquesta zona. De cap manera és aconsellable la navegació marítima en aquesta zona. Entre la costa Barcelona i la costa Brava l'onatges més important arribarà una mica més tard. Atenció a onades semblants amb marcada mar de fons al nord del cap de Begur i tota la costa vermella durant tot dimecres i part de dijous.

Precaucions a seguir

  • Traieu a partir d'aquesta tarda tots els cotxes aparcats en zones de risc.
  • Conduïu amb precaució, reduint velocitat i augmentant distància de seguretat.
  • Si el cotxe queda atrapat per l'aigua no intenteu rescatar-lo.
  • A les carreteres i autopistes podem trobar acumulacions d'aigua i també en alguns punts, despreniments. No us en refieu.
  • Arran de mar no ens acostem a esculleres i protegiu les zones de primera línia de mar que, amb llevantades, presenten més problemes.
  • Alguns rius i rieres tindran importants crescudes. No us refieu de cursos que, sovint, estan secs o porten poca aigua.
  • El vent pot ser destacable a molts punts. Atenció a tendals i també elements que tingueu als balcons.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut