Deltebre

Arrossaires i pescadors del delta de l'Ebre, entre la desesperació i la resignació

Els productors d'arròs temen per la collita i els pescadors es lamenten que el temporal "ho ha trencat tot"

RedaccióActualitzat

Desesperació, indignació i resignació entre els arrossaires i aqüicultors del delta de l'Ebre. El temporal Gloria pot frustrar la pròxima collita en més de 3.000 hectàrees de camps d'arròs.

Els productors temen que l'aigua salada afecti el conreu, com explica Albert Ponts, responsable de la sectorial d'arròs de la Unió de Pagesos:

"L'any que ve, a l'hora de sembrar hi haurà una disminució important de la collita, perquè aquesta sal fa una modificació molt bèstia de l'estructura del terreny. De forma totalment excepcional, s'haurà de tornar a inundar estos camps en aigua dolça. S'haurà de portar aigua dolça per a rentar. Si no, al mes de maig tindrem molts problemes d'establiment de collita."

Un arrossaire comprova com estan els camps inundats per l'aigua del mar (ACN/Jordi Marsal)

 

Jordi Margalef, un productor que aquest dimecres ha anat als seus quadres d'arròs a la zona de la bassa de l'Arena, calcula que en aquests arrossars s'acumula una làmina d'aigua salada d'un metre i mig. Per poder conrear l'arròs a la primavera caldrà drenar-la i rentar el terreny. "No crec que hi hagi temps", reflexiona.

El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha visitat la zona i s'ha reunit amb alcaldes, acompanyat de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha promès un pla d'acció per al Delta:

"El Delta necessita una solució ara i aquí. Refermo el compromís que he donat als alcaldes que ja és hora de passar a l'acció. El Delta ja no pot esperar més i necessitem un pla d'acció immediat."

Molts es queixen que, fins ara, el problema no s'ha abordat. Ho resumeix l'arrossaire Jordi Margalef:

"Fa quaranta anys que estem reclamant que l'administració s'hi posi seriosament i ens ajudi una mica. Som propietaris prop del mar i la llevantada ha arribat gairebé cinc quilòmetres terra endins. No sabem com s'ha de reparar ni com s'ha de fer."

 

Aquest dimecres al matí, els aqüicultors han pogut entrar a la badia del Fangar. La meitat de les muscleres han quedat malmeses.

"El problema més gros és que de barrera principal del Delta, natural, no en queda. Llavors l'onatge entra directament dins de la badia. I el problema és que s'ha emportat les muscleres, que estaven carregades amb la producció de musclo de l'any que ve. És terrorífic", Xavi Cabrera, productor

Per a Francesc Vidal, director del parc natural del delta de l'Ebre, és clau enfortir el riu:

"Ho hem d'intentar restablir de la millor manera possible, permetent als ecosistemes que facin la seva labor de defensa, també, i que tinguem espai perquè les platges es puguen regenerar, però que falten sediments i los hem de portar a través del riu i donar-li la força que necessita per a lluitar contra este mar."

Al port de l'Ampolla hi ha nombrosos danys per la llevantada

A l'Ampolla, al port encara no han començat a fer valoració de danys, però trigaran dies a tornar a la normalitat. Josep Molina, president de la Confraria de Pescadors de l'Ampolla, destaca els danys pel temporal:

"El temporal ho ha trencat tot. Ha fet malbé casetes, xarxes, les barques, que no poden anar a pescar fins que llimpien les hèlices, perquè tot això, tal com ha caigut, s'ha enredat."

 

La regressió del Delta, agreujada

L'amenaça sobre el Delta no és nova, però el temporal d'aquests dies ha estat excepcional i la situació s'ha agreujat. Hi ha tres grans problemes: la regressió per falta de sediments, el poc cabal del riu Ebre i el creixement del nivell del mar. Els experts alerten que s'han de concretar mesures urgents per preservar-lo.

Els efectes del temporal al Delta (José Piorno)

La força de les onades ha inundat una àrea important a la punta del Delta, i també la Barra del Trabucador ha quedat desdibuixada per la llevantada. Des de la platja de la Marquesa de Deltebre fins a la urbanització Riumar i una mica més al sud, a l'Illa de Buda, del tot inundada per les onades, són les zones més crítiques.

El Delta fa dècades que recula davant del mar, però mai ho havia fet tant de cop -25 metres, segons l'alcalde de Deltebre, quan el que és habitual és 5 per any-. Juanito Agramunt, veí del municipi, ho té clar:

"Això no s'havia vist mai, aquí. Destruir d'esta manera les platges i inundar d'aigua salada quasi fins al poble..."

 

ARXIVAT A:
Temporal GloriaInundacions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut