Cel cobert per núvols baixos a Barcelona

Arriben les primeres nits tropicals amb mínimes que no baixen dels 20 ºC

Néstor GómezActualitzat

La calorada que estem vivint durant les hores centrals del dia, a poc a poc, també es deixa sentir a les nits. Ja ha començat a córrer el comptador de nits tropicals a Catalunya arran de mar. Tot i no ser la primera nit tropical del 2022, avui el tret de sortida s'ha donat al Priorat, Terres de l'Ebre i al litoral de Barcelona, amb les següents estacions automàtiques de Meteocat:

  • 22.2 ºC a Margalef
  • 20.9 ºC a Riba-roja d'Ebre
  • 20.4 ºC a l'Illa de Buda
  • 20.3 ºC Barcelona, el Raval
  • 20.2 ºC Barcelona, zona universitària

La primera nit tropical, és a dir, una temperatura mínima de 20 ºC o més, és va donar molt d'hora, el 16 d'abril a Espolla, amb una mínima de 20.1 ºC, a conseqüència d'una tramuntana molt càlida que va impedir el refredament nocturn. Aquesta data també suposa la nit tropical més primerenca mesurada per les estacions meteorològiques del Meteocat (XEMA), superant els 20.4 ºC del 25 d'abril del 2002 al mateix indret, Espolla.

Durant les darreres nits, l'ambient tan càlid del migdia i la temperatura del mar tan suau ha fet que apareguessin boires sobre el mar. Són aquestes boires, o núvols baixos, que en tocar terra durant la nit no han permès el refredament normal de la nit i han provocat temperatures mínimes que no han baixat dels 20 ºC. Aquí teniu les temperatures mínimes d'avui.

 

Com afectarà el canvi climàtic el nombre de nits tropicals?

En els darrers 100 anys, les nits tropicals s'han més que duplicat a Catalunya, segons dades facilitades per Meteocat de les dues sèries climàtiques referents a Catalunya: l'Observatori de l'Ebre, a Tortosa, i l'Observatori Fabra, a Barcelona.

I sense cap mena de dubte, l'increment de temperatura del planeta provocarà que cada cop tinguem més nits tropicals. De fet, les poblacions costaneres passaran de les 80 nits tropicals actuals a 100, el 2050. El nombre de nits tropicals és un dels indicadors que s'analitzen per estudiar el canvi climàtic. Podeu consultar aquí quin serà el comportament i l'evolució de nits tropicals a les diferents poblacions fins al 2050.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut