Arriba la primavera astronòmica: agenda i curiositats

Una primavera que arriba amb una situació ben estranya a casa nostra, pel confinament del país

Néstor GomezActualitzat

L'arribada de la primavera, que sol ser el temps del retorn a la vida, de l'explosió de la activitats de plantes i arbres, aquest any té un color especial i diferent, per la situació d'alerta que vivim. Entrem a la nova estació des de casa i mirant cap a fora a distància, i al cel amb curiositat.

Vint dies després de l'entrada de la primavera meteorològica, és el torn de la primavera astronòmica. La nova estació comença divendres, 20 de març, a les 4 hores i 50 minuts. Tindrem 92 dies i 18 hores per gaudir-ne (un cop s'acabi el confinament), fins al 20 de juny.

El moment del començament de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci, en el seu moviment al voltant del Sol. Abans ja havia arribat l'equilux, el dia amb les mateixes hores de llum que de foscor. A la primavera se celebra el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril.

Observació del cel

Una de les coses que podem fer aquests dies és mirar el cel nocturn. Observareu un punt molt brillant al capvespre si mireu cap a l'oest: és Venus, que ens acompanyarà fins a finals de maig. Si us lleveu ben d'hora, podreu observar Mart, Júpiter i Saturn.

La primavera astronòmica només ens durà un eclipsi, i, a més a més, el veurem des de casa nostra. Serà un eclipsi penumbràtic de Lluna i tindrà lloc el 5 de juny.

Pluges d'estels

Si les condicions hi acompanyen, podrem veure dues pluges d'estels. Entre el 16 i el 25 d'abril hi haurà la dels Lírids, amb un màxim per al dia 22. Poden deixar uns 20 meteors per hora. Aquests meteors corresponen a les partícules del cometa C/1861 G1 Thatcher.

Entre mitjans d'abril i finals de maig hi ha l'opció de contemplar els eta-Aquàrids, associats al cometa Halley. La pluja màxima es preveu entre el 6 i el 7 de maig. La mitjana a l'hemisferi nord és de fins a 30 meteors per hora.

Un data per no oblidar

El darrer diumenge de març, el dia 29, farem el salt a l'horari d'estiu, i el dia tindrà 23 hores. Caldrà avançar els rellotges una hora: a les dues de la matinada seran les tres. Així, el sol sortirà més tard de bon matí i la tarda serà més llarga.

 
Anar al contingut