Arriba la calor amb els primers 30 ºC de l'any
Toca buscar peces de roba lleugeres o de màniga curta oblidades al fons de l'armari
Arriba la calor amb els primers 30 ºC de l'any

Arriba la calor amb els primers 30 ºC de l'any

Toca buscar peces de roba lleugeres o de màniga curta oblidades al fons de l'armari

Néstor GómezActualitzat
TEMA:
Meteorologia

La recta final de setmana serà càlida i la calor es convertirà en la protagonista, amb màximes que fins i tot superaran els 30 ºC. Seran dies de sol i platja, o de muntanya. Tant si camineu com si feu excursions o preneu el sol, molt de compte: ara tenim la pell molt blanca i el sol crema tant com si fóssim en ple agost.

Calor, una setmana després d'un dia gris, plujós i fresc

El maig arrencava amb un dia plujós i unes màximes que van quedar ben curtes. Les màximes més altes es van donar a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, amb valors entre 20 i 22 ºC, i a les comarques de Girona i del Pirineu no es van superar els 15 ºC. Una setmana després, les temperatures màximes seran superiors als 20 ºC a tot el país i les més altes superaran, per primer cop aquest 2021, els 30 ºC, i fins i tot es poden assolir els 32 ºC. S'esperen valors de 30 ºC a Lleida, de 28 a Girona i Manresa, i de 23 a Vielha, i a la costa poden tocar els 24 ºC, si bé dependrà de si entra o no el vent humit i fresc de mar cap a terra, que aturaria radicalment l'ascens de les temperatures diürnes.

Una atmosfera ben tòrrida

L'ascens de les temperatures serà extraordinari a les capes mitjanes i altes de l'atmosfera, amb valors de finals de juny. Les temperatures a 850 hPa se situen dintre dels llindars normals per aquestes dates, només un grau per sobre. Doncs bé, passarem de temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, dels 8 graus actuals d'avui a 15 graus dissabte. Una temperatura normal de finals de juny.

Una pujada espectacular que anirà acompanyada d'un posterior descens tèrmic de vertigen, ja que, de cara a la setmana que ve, les temperatures es tornaran a situar clarament per sota dels valors normals de la segona desena de mes. No feu canvi d'armari o us en penedireu: cauran més de 10 graus de la mà d'unes pertorbacions que, alhora, ens portaran pluges.

És normal arribar als 30 ºC en aquesta època?

La resposta és: sí, no és gens estrany. El gràfic que us presentem a continuació mostra el dia de la primera temperatura màxima de 30 ºC dels darrers 30 anys. Alguns anys, l'arribada dels primers 30 ºC ha coincidit el mateix dia, i la majoria de vegades és ben normal que es registri durant el mes de maig. L'any passat, la primera vegada que la temperatura va pujar als 30 ºC a Catalunya va ser el 2 de maig; la data més prematura és el 9 de març del 2017, i la més tardana, l'1 de juny dels anys 1993 i 2013.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut