Apareix l'iceberg més gran mai registrat a l'Antàrtida

Un immens bloc de gel, de la mida de tota la demarcació de Girona, s'ha després de la plataforma de gel Larsen C

Néstor GómezActualitzat

El que s'anunciava fa mesos ja és una realitat. Ja tenim aquí l'iceberg més gran mai registrat, de 5.900 km² –com la suma de totes les comarques de Girona– i d'un bilió de tones.

Al gener vam publicar la notícia "Un iceberg d'uns 5.000 quilòmetres quadrats de superfície està a punt de separar-se de la península Antàrtica", en què científics de la Universitat de Swansea avisaven de la separació imminent d'aquesta immensa massa de gel.

Al novembre, la NASA va detectar una gran esquerda de més de 100 quilòmetres de longitud, a la plataforma de gel Larsen C. Durant la segona meitat de desembre, l'esquerda es va allargar uns 20 quilòmetres més. Al gener només quedava un altre fil de 20 quilòmetres perquè la plataforma es trenqués, i s'esperava que això passes de manera imminent, en qüestió de setmanes o pocs mesos. Finalment, entre el 10 de juliol i avui s'ha trencat.

 

 

La formació de l'iceberg –possiblement anomenat A68– es va detectar a través dels instruments MODIS del satèl·lit Terra de la NASA i ha estat confirmada pels instruments VIIRS Suomi. La fractura té més de 200 quilòmetres de llarg i l'iceberg té un gruix d'entre 200 i 600 metres de profunditat. El trencament d'aquesta massa de gel redueix la plataforma Larson C un 12% i canvia el paisatge de la península Antàrtica per sempre.

Els investigadors del projecte MIDAS han estat monitorant l'esquerda a la plataforma Larsen C durant molts anys, després del col·lapse de la plataforma de gel Larsen A, el 1995, i la sobtada ruptura de la plataforma Larsen B, el 2002. Es va informar dels ràpids avenços de l'esquerda al gener, maig i juny.

El darrer gran iceberg que es va desprendre a l'Antàrtida va ser a finals de gener, a la glacera de Pine Island, i era de la mida de Manhatan, d'uns 60 km².

Anar al contingut