Anem a un observatori a aprendre meteorologia

Els nens i nenes d'Espolla (Alt Empordà) es familiaritzen amb els fenòmens meteorològics

Francesc MauriActualitzat

De vegades, molts us preguntareu per a què serveixen les estacions meteorològiques. La resposta és àmplia. Ens donen informació del temps actual en un punt del territori. Les mesures reiterades, dia a dia, setmana a setmana, mes a mes, any rere any, ens fan la fotografia del clima d'un indret. Això ens ajuda a situar quins conreus són els millors, com hem d'aïllar una vivenda, quins càlculs s'han de fer perquè un pont aguanti la rierada esporàdica que hi passa o d'altres elements.

Saber d'on ve el vent, quina temperatura fa, per què mesurem la temperatura a l'ombra, com evoluciona la humitat en un indret o quanta pluja hi cau ens ajudarà a entendre per què el temps canvia, per què es mulla amb rosada la vegetació o un cotxe en una matinada freda, o per què s'entelen els vidres d'una vivenda. Tot plegat ens donarà les pistes per entendre moltes més qüestions.

 

L'observatori meteorològic d'Espolla (Alt Empordà) va rebre ahir la visita d'un grup d'escolars de l'escola del poble, l'escola Antoni Balmanya.

 

Es tracta d'un observatori manual de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), un d'automàtic de Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya) i comandat pel seu responsable, en Roger Geli. L'observador, en Roger, a més a més, pertany a la XOM, la Xarxa d'Observadors Meteorològics de Meteocat.

 

Les explicacions del Roger i les activitats proposades estem segurs que van ser d'allò més profitoses, envoltats de vinyes de la DO Empordà.

L'educació és un dels puntals d'una societat més formada i justa. Es tracta, segons les Nacions Unides, d'un dels drets fonamentals de l'ésser humà.

Anar al contingut