Actualment, hi ha uns 700 espais arreu del món que tenen condicions baixes d'oxigen
Actualment, hi ha uns 700 espais arreu del món que tenen condicions baixes d'oxigen

Alerta per la vida marina: el canvi climàtic asfixia els oceans

Segons els científics de l'UICN, els mars perdran entre el 3% i el 4% de l'oxigen l'any 2100

RedaccióActualitzat

L'escalfament global està ofegant la vida als oceans. Segons un estudi presentat a la Cimera del Clima COP25, el novell d'oxigen als mars s'està reduint i, combinat amb la contaminació, posa en risc la biodiversitat.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha presentat el seu informe sobre els nivells d'oxigen al mar coincidint amb la cimera de Madrid. Les conclusions de l'estudi són preocupants: Actualment, hi ha uns 700 espais arreu del món que tenen condicions baixes d'oxigen a l'aigua, quan als anys seixanta eren només 45.

Segons els científics de l'UICN, els mars perdran entre el 3% i el 4% de l'oxigen l'any 2100, si no hi ha mesures per reduir els efectes del canvi climàtic. Això posa en perill espècies senceres com les tonyines, taurons o peixos espasa.

 

Algunes espècies, com les meduses, s'adapten millor a la pèrdua d'oxigen

 

El descens del nivell d'oxigen al mar està provocant un canvi en l'ecosistemes. No és que es morin totes les espècies marines, sinó que s'altera l'equilibri de la vida marítima. Així, s'afavoreixen les espècies més tolerants a la seva absència, com els microbis, les meduses i alguns tipus de calamar, mentre que creix exponencialment el risc per la majoria dels peixos.

"Aquestes espècies comencen a anar cap a zones d'aigües menys profundes riques en oxigen, cosa que les fa més vulnerables a la sobrepesca"

2L'UICN demana acció immediata als líders mundials. Assgeura que a la COP25 s'han de pactar "retallades d'emissions substancials i immediates".

 

El responsable de ciència marina i conservació del programa marí global i del programa polar de la UICN, Dan Laffoley, assegura que es pot arribar a un punt de no retorn:

"Aquesta és, potser, l'última crida per despertar dels incontrolats experiments humans que estan danyant els oceans de món"

L'alerta va més enllà dels ecosistemes i avisa que pot tenir conseqüències per les comunitat pesqueres. Menys oxigen significa menys diversitat i per tant menys peixos per pescar.

L'informe de l'UICN, de 588 pàgines, és l'estudi més gran sobre la situació dels oceans. Hi participen 67 científics de 51 institucions de 17 països.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaCiència
Anar al contingut