Imatge de gambes
Imatge de gambes

Alerta per la presència de microplàstics en musclos, gambes i llagostins

L'OCU adverteix sobre el possible problema de salut pública que pot comportar la presència de microplàstics i nanoplàstics en aliments d'origen marí

RedaccióActualitzat

La presència de plàstics al mar no és només un problema ambiental, sinó que afecta ja activitats econòmiques com el turisme o la pesca. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerta, en un comunicat, que ha trobat abundància de microplàstics en aliments d'origen marí. En concret, en 69 dels 102 aliments analitzats, un 68%.

L'estudi ha analitzat sal, mol·luscos i crustacis i les mostres contenien principalment microfibres i microfilms. No hi ha diferències en la presència de microplàstics en els diferents tipus de mol·luscos (musclos, cloïsses i rossellones) i crustacis (llagostes, llagostins i gambes) analitzats, una categoria en què la presència d'aquestes substàncies arriba a dos de cada tres mostres d'aliments analitzades.

L'OCU alerta sobre el possible problema de salut pública que pot comportar la presència de microplàstics i nanoplàstics als aliments. En el cas de la sal, dos terços de les mostres sostretes contenien microplàstics.

"Provinents del medi ambient i no de l'envàs o del mètode d'obtenció, no hi ha diferències significatives entre els resultats de la sal envasada en plàstic, vidre o cartró, ni entre la processada industrialment i la processada manualment."

L'anomenada flor de sal, que cristal·litza en la superfície de les salines marines, ha resultat ser més rica en microplàstics. Podria ser degut a una major contaminació ambiental o a la seva estructura escamosa, capaç de retenir més partícules.

 

 

L'OCU recorda que els mol·luscs s'han de sotmetre a un tractament de depuració quan estan destinats al consum humà i, tot i així, s'han trobat microplàstics en un 71% de les mostres, sobretot microfibres.

No s'han apreciat diferències en funció del tipus d'envàs o de si es van comprar frescos o congelats. En canvi, la presència de microplàstics baixa en els que es comercialitzen pelats, ja que en retirar la pela i el tracte digestiu, que s'extreu unit al cap, es redueix la càrrega de microplàstics, ha detallat l'OCU.

Ja fa temps que es demana als consumidors reduir l'ús del plàstic, amb mesures com comprar més a granel, fer servir bosses reutilitzables, desterrar els productes d'un sol ús com canyetes o gots, i substituir els productes d'higiene que portin microesferes o envasats en plàstic per la problemàtica de l'acumulació de plàstic que perjudica el medi ambient.

 

Notícia relacionada: "Els envasos de plàstic d'un sol ús, prohibits a les dependències de la Generalitat"

ARXIVAT A:
Medi ambientAlimentació
Anar al contingut