Alarmant retrocés de les glaceres a Groenlàndia

Alberto AlcántaraActualitzat

En aquestes imatges aèries es veu com el gel es desprèn de la paret de la glacera d'Apusiajik, situada a prop del poble de Kulusuk, a l'est de Groenlàndia. És un procés de despreniments conegut com a "ice calving", que s'està accelerant a un ritme molt preocupant.

La missió Oceans Melting Greenland (OMG) de la NASA està estudiant els vincles entre la fusió del gel i el comportament de l'oceà a Groènlandia. Segons l'investigador principal d'aquesta missió, Joshua Willis, el gel d'aquesta zona del planeta "s'està fonent definitivament".

 

El retrocés de les glaceres es pot veure tant a través de les imatges del satèl·lit com a simple vista, en les cicatrius que deixa el gel en les parets de les valls per les quals llisca el gel. Willis estima que la retirada és d'entre 1 quilòmetre fins a tres o quatre quilòmetres per any.

Any crític

Aquest any resulta especialment crític, a causa d'un increment de la temperatura que pot portar un rècord de pèrdues de gel a Groenlàndia. Els científics han sobrevolat l'illa, i han trobat proves evidents de la fusió del gel a la costa i a l'interior, a cotes altes i baixes.

El tram final del juliol i el principi de l'agost, amb l'arribada d'una onada de calor, va evidenciar de manera molt gràfica aquest problema.

Per Willis, la velocitat amb la qual Groenlàndia està perdent massa de gel "és alarmant". La taxa de desgel està augmentant durant les dues últimes dècades. Quan una glacera retrocedeix i s'aprima, es trenca més ràpidament i es fon més de pressa el gel que en queda, de manera que és un procés amb tendència a l'acceleració per si mateix.  

Els milers de milions de tones de gel que van a parar al mar tenen un impacte en tot el planeta, com per exemple la incidència en l'augment del nivell del mar.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut