Mallorca des de Barcelona

Així s'ha vist Mallorca des de Collserola, feia mesos que no es veia tan bé

Aquest matí s'ha vist Mallorca des de les muntanyes del litoral. Aquí teniu la fotografia feta per Alfons Puertas quan despuntava el dia des de l'Observatori Fabra de Barcelona. Una imatge tan clara de Mallorca no es veia des de feia mesos.

Ara som a l'època de l'any per veure bé Mallorca

La serra de Tramuntana, de Mallorca, es troba a uns 180 km en línia recta des de casa nostra. Ara ens trobem en l'època de l'any en què es veu amb més facilitat, entre octubre i març. Normalment els millors mesos solen ser desembre i gener amb una mitjana d'uns 12 dies. L'any 2020 va ser un dels anys amb més visualitzacions de Mallorca des de Catalunya, amb un total de 46 dies. De fet, només durant el mes d'octubre de 2020 es va veure l'illa un total de 12 vegades, un fet totalment inusual.

Mallorca des de Barcelona(Alfons Puertas)

Què cal per veure a ull nu Mallorca?

Només calen dues coses. La primera, llevar-vos molt d'hora i ser a trenc d'alba en algun punt elevat de la serralada litoral, a una bona talaia, i la segona, unes condicions meteorològiques ideals. Les condicions meteorològiques que afavoreixen una visió excepcional són els dies de vent d'oest. Un vent que arriba eixut i amb baixa humitat que permet una gran transparència de l'atmosfera.

No veiem Mallorca, és un efecte òptic

Si veiem amb tanta claredat Mallorca és gràcies a la refracció. Sense refracció només veuríem el Puig Major, el cim més elevat de la serra de Tramuntana de 1.436 metres, des de la serralada litoral, i caldria que tingués uns 2.500 metres d'alçada perquè fos visible des de la mateixa costa catalana. La refracció és un efecte òptic que fa que els raigs de la llum del sol es deformin amb l'atmosfera i la curvatura de la Terra i permet veure una mica més enllà. Tot això abans de la sortida del sol o a la posta.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut