La lluna de sang al Tibidabo

Així s'ha vist la lluna de sang des de Catalunya

Si us heu perdut l'espectacle astronòmic de la matinada, ara podeu gaudir-ne

Néstor GómezActualitzat

La matinada d'avui ha estat marcada per un esdeveniment astronòmic, un eclipsi total de lluna. Una lluna que s'ha tornat vermella en interposar-se la Terra entre el Sol i la Lluna. Si haguéssim estat a la Lluna, la Terra hagués tapat el sol a ple dia.

Lluna de sang a Castelló d'Empúries (Lluis Roura)

Les imatges que hem rebut han estat espectaculars. Moltíssimes gràcies a tots per fer-nos arribar aquestes imatges i, sobretot, per haver-vos llevat tan d'hora per gaudir d'aquest moment. Si bé la fase parcial ha començat a les 4.28 de la matinada, la fase de l'eclipsi total es donava entre les 5.29 i les 6.54, amb el màxim de l'eclipsi a les 6.11. Ara bé, no hem pogut veure la fase final de l'eclipsi perquè la lluna s'ha post a les a les 6.35, ocultant-se darrere de l'horitzó. Totes les fases d'aquest eclipsi acabaven a les 7.55 hores.

Descomposició de l'eclipsi total de lluna des d'Igualada (Ramon Busqué)
Lluna de sang des de Prades (Aleix Roig)
Lluna de sang des d'Arenys de Munt (Montse Mora)
Lluna de sang des de Lleida a les 5.37 h (Josep Maria Baró)

Així estaven preparades les càmeres per capturar l'eclipsi.

Càmeres preparades per capturar la lluna, Tona (Jordi Juvanteny)

Per què s'ha vist vermella o per què li diuen de sang?

Depenent de factors ambientals i de la distància entre la posició de la Lluna i el centre de la zona d'ombra, el grau d'enfosquiment canvia i fa que hi hagi eclipsis molt foscos o d'altres en què la Lluna es tenyeix de coloracions més o menys vermelloses, perquè l'atmosfera filtra els components blaus de la llum i deixa passar la llum vermella. D'aquí ve la denominació de "lluna de sang".

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut