Escalada en gel al salt de Murcurols (Albert Obradors)

Adeu a l'onada de fred que ens ha dut 13 dies gèlids

Actualitzat

Feia anys que no teníem un període tan llarg de fred, 13 dies de fred intens i gèlid, del 18 al 30 de gener. Un fred que s'ha acomiadat avui amb valors extrems, amb mínimes que han tornat a baixar cap als -8 i -10 ºC als indrets més freds del país. Hem tingut el fred més intens dels últims 11 anys, des de l'any 2012, en molts indrets del país.

Després d'una primera quinzena de gener molt càlida amb rècord de temperatura màxima en els primer dies de l'any, a partir del 17 de gener el temps va fer un gran tomb, sobretot pel que fa a les temperatures amb l'arribada d'una massa d'aire polar marítima, és a dir, ens va dur el primer temporal de l'any amb ventades superiors als 100 km/h i onades de més de 7 metres a la Costa Brava. Un temporal que va obrir les portes al fred de bat a bat.

Dues onades de fred

Coincidint amb la setmana dels barbuts va arribar el fred de debò. Un fred que tenia origen a l'àrea d'Islàndia i ens va envair i va provocar la fredorada més important de la temporada d'hivern, amb temperatures que van caure per sota dels -10 ºC. Si el 18 de gener la temperatura a 850 hPa, a uns 1.500 metres aproximadament, era de -1 ºC, el dissabte dia 21 baixava per sota dels -3 ºC. Uns valors molt més baixos que els 3,5 ºC de temperatura normal a 850 hPa per aquestes dates de gener. El fred va deixar de tenir origen polar per ser continental, molt més fred i més sec, i obria les portes a la primera onada de fred.

La primera onada de fred, amb mínimes extremes, ens va acompanyar del 21 al 24 de gener. Algunes poblacions van viure el fred més intens en 11 anys, des del febrer del 2012. Els avisos de fred emesos per Meteocat treien el nas el dia 20, només a l'Alt Pirineu, i de cara al 21 de gener es va estendre gairebé cap a totes les comarques de Girona i de Barcelona. El més intens a alta muntanya va arribar el 21 de gener, amb temperatures més baixes a muntanya des del febrer del 2018, amb valors que van caure per sota dels -16 ºC:

- La Tosa (2.500 metres), -17,0 ºC

- Boí (2.500 metres), -16,8 ºC

- Salòria (2.450 metres), -16,4 ºC

- Espot (2.500 metres), -16,1 ºC

El mateix dia 21, tot i no batre rècords de temperatura mínima, es va viure el fred més intens des del 13 de febrer del 2012 en poblacions com Vielha, amb -11,9 ºC; la Vall d'en Bas, amb -9,2 ºC; Artés, amb -8,8 ºC, i Vic, amb -8,1 ºC. En canvi, l'endemà, el dia 22, l'aire fred es va dipositar a les valls de prelitoral i al litoral i va fer que fos la nit més freda en 11 anys al Zoo de Barcelona, amb una temperatura de 0,4 ºC. A Viladecans, al delta del Llobregat, la temperatura va caure fins als -4 ºC i a Cunit als -3,3 ºC.

Els rècords de fred es van donar el 23 de gener en dues estacions Meteocat, amb més de 20 anys de dades, a la Costa Daurada:

- El Vendrell, amb dades des del 1999, la temperatura mínima va caure fins als -5,2 ºC. L'anterior rècord, que data del 22 de gener del 2011, era de -5,0 ºC.

- Vinyols i els Arcs, operativa des del 1989, va registrar -3,6 ºC, i va superar en dues dècimes l'anterior rècord del 24 de gener de 2011, de -3,4 ºC.

La primera onada de fred s'acabava el dia 24 de gener amb neu a cotes baixes, amb enfarinades al prelitoral i a les muntanyes del litoral. A Vielha, amb -12,6 ºC, es va assolir la mínima més baixa des del febrer del 2012.

La segona onada de fred va durar de divendres, 27 de gener, a dilluns, 30 de gener. Un fred sec, sense precipitacions, que ens va dur extenses glaçades i algunes gebrades espectaculars.

Gebrada a Pinós (Montse Canal)

El mateix dia 27 de gener es mesurava la temperatura més baixa en 11 anys a Organyà, amb -8,8 ºC i a Castelló d'Empúries amb -4,9 ºC. En el cas de Guixers, va obrir i ha tancat l'onada de fred amb mínimes de -10 ºC, el dia 27 amb -10,6 i el dia 30 amb -10,7 ºC. Un fred tan intens i persistent que ha donat peu a fer turisme de gel amb imatges com aquestes.

Formes curioses del gel a Sant Sadurní d'Osormort (Pep Vila)
Torrent glaçat a la Torre de Cabdella (Arnau Àger)
Fred a dojo a Rialp (Vall Bonell)
Naixement de la riera de Merlès, Sant Jaume de Frontanyà (Guifré de Puigventós)

I a partir d'ara...

De fred, en farà i molt, però ja no arribarà a les mínimes tan extremes dels darrers dies. Els matins i els vespres seran molt fred, amb necessitat de bufanda i guants. Ara bé, sense la massa d'aire tan freda sobre nostre, les temperatures se suavitzaran, sobretot les màximes, que pujaran amb rapidesa. S'espera una setmana amb gran contrast de les temperatures, amb mínimes molt baixes i màximes elevades. Una situació que afavorirà els refredats i els constipats si no anem amb compte.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut